Ukraina vägede juht avaldas, mis võiks Venemaa vastu edu tuua (1)

Copy
Ukraina sõdur drooniga Bahmuti lähistel.
Ukraina sõdur drooniga Bahmuti lähistel. Foto: Oleksandr Ratushniak / Reuters / Scanpix

Ukraina vägede ülemjuhataja Oleksandr Sõrskõi avaldas eile hilisõhtul, et droonide arendamine võiks olla valdkond, kust saada märgatavat edu Vene vägede vastu

«Mehitamata lennusüsteemide kasutamise arendamine on minu prioriteet. Otsime asümmeetrilisi lahendusi, et saada kvalitatiivset eelist arvuliselt suurema vastase ees,» ütles Sõrskõi eile hilisõhtul meediale pärast kohtumist asetäitja Vadõm Suhharevskiga, vahendab Reuters.

Mõlemal poolel on sagenenud droonide kasutamine – see on viinud sõja kandumiseni lahinguväljalt ka üksteise sõjalise, energia- ja transporditaristu vastu suunatud rünnakutele. Kuna Ukraina sõjaväel on probleeme rindel laskemoona hankimise ja rinde mehitamisega, on Vene väed suurendanud survet kogu rindejoonel ja saavutanud mõningast edu.

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi andis sõjaliste reformide raames veebruaris korralduse luua Ukraina relvajõudude koosseisu eraldiseisev haru, mis tegeleb droonidega seonduvaga. Suhharevski pandi juhtima mehitamata lennusüsteemide väljatöötamist ja nende kasutamist.

Sõjaväeanalüütikute sõnul võivad droonid anda Ukrainale Moskva ees tehnoloogilise eelise, arvestades suurtükimürskude ja muude traditsioonilisemate relvade puudust. Kuid ka Venemaa droonitööstus areneb kiiresti, kirjutab Reuters.

Kuna droonid on muutumas väiksemaks, surmavamaks ja nende lennuulatus on pikenenud, on Ukraina viimastel kuudel kasutanud neid Venemaa naftatöötlemistehaste ründamiseks. Rünnakute järel on Venemaa kaotanud selle aasta esimeses kvartalis hinnanguliselt seitse protsenti oma rafineerimisvõimsusest.

Ukraina õhu- ja meredroonide rünnakud Venemaa Musta mere laevastikule Krimmis, millest mõned on olnud edukad, on ajendanud ka Venemaa kaitseministeeriumi nädalavahetusel lubama laevastikku tulevaste rünnakute eest kaitsta.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles