Yonhap: Põhja-Korea valmistub maa-aluseks tuumakatsetuseks

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea lipud.
Põhja-Korea lipud. Foto: SCANPIX

Korea RDV valmistub oma kolmandaks tuumakatsetuseks, teatas Lõuna-Korea uudisteagentuur Yonhap julgeolekuallikatele viidates.

«Põhja-Korea teeb salajasi ettevalmistusi kolmandaks tuumakatsetuseks Punggye-ri´s Põhja-Hamkyongi provintsis, kus viidi läbi ka kaks varasemat tuumakatsetust,» teatas Yonhap anonüümseks jääda soovinud Lõuna-Korea luureallikatele viidates, vahendas RIA Novosti.

Lõppevad nädalal kirjutas Jaapanis ilmuv Põhja-Korea ametlikku poliitikat kajastav päevaleht  Choson Sinbo, et Põhja-Korea võib taganeda tuuma- ja kaugmaaraketi katsetuste ning uraani rikastamise moratooriumist, viidates ka uue tuumakatsetuse võimalikkusele.

Väljaande kinnitusel ei loobu Põhja-Korea oma kavatsusest saata ajavahemikus 12. aprillist kuni 16. aprillini kaugmaaraketiga orbiidile satelliit. Lääneriikide hinnangul soovib Põhja-Korea satelliidilähetuse varjus korraldada aga kaugmaaraketi katsetuse ning Ameerika Ühendriikide president Barack Obama on kutsunud Pyongyangi üles kavast loobuma.

Uudisteagentuuri AFP teatel on Põhja-Korea raketi aga juba Tongchang-ri kosmosekeskuses stardialusele paigutanud.

Põhja-Korea on seni korraldanud kaks tuumakatsetust. 2009. aasta mais viis Põhja-Korea rahvusvahelist survet trotsides läbi tuumakatsetuse ning ähvardas Lõuna-Koread sõjaga. Riigi esimese tuumakatsetuse korraldas Pyongyang 2006. aasta sügisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles