ÜLEVAADE Netanyahult oodatakse lahendust Gaza tupikseisule

Copy
Meeleavaldajad Tel Avivis nõudmas peaminister Benjamin Netanyahult pantvangide koju toomist ja erakorraliste valimiste korraldamist.
Meeleavaldajad Tel Avivis nõudmas peaminister Benjamin Netanyahult pantvangide koju toomist ja erakorraliste valimiste korraldamist. Foto: Eyal Warshavsky/SOPA Images/ZUMA Press Wire/Scanpix

Eri arvamused Gaza relvarahu tingimuste suhtes on jätnud lahtiseks, kuidas Iisraeli ja Hamasi vaenutegevus võiks lõppeda, kuid surve juudiriigi peaministrile Benjamin Netanyahule lahendus leida üha kasvab.

«Lõputu sõda, mille eesmärk on tabamatu «täielik võit», ei too kaasa Hamasi püsivat alistamist. See ei too kaasa püsivat julgeolekut Iisraelile,» hoiatas möödunud reedel Ameerika Ühendriikide president Joe Biden, kes esitles relvarahuplaani, mille Washington oli töötanud välja koostöös Iisraeliga ja mis saadeti kaalumiseks äärmusrühmitusele Hamas.

Üleeile aga väitsid nii Netanyahu kui Hamas, et Biden oli esitlenud rahuplaani ainult osaliselt. Hamasi esindajate sõnul erineb Iisraeli ettepanek oluliselt sellest, mida Biden rääkis, vahendab Haaretz.

Kolme asjaga kursis Valge Maja ametniku sõnul tegi Biden pöördumise Netanyahuga konsulteerimata. Selline ebaharilik samm olevat sihilik katse kitsendada Iisraeli ja Hamasi manööverdamisruumi relvarahust taganemiseks, kirjutab Reuters.

Tagasi üles