Leebuv Iraan tähistab islamirevolutsiooni aastapäeva

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna möödub 30 aastat Iraani islamirevolutsiooni ühest tähtsamast päevast, võidupäevast, mida tähistatakse riigis suurejooneliste pidustustega. Varem otsekõnelustes USAga negatiivselt meelestatud Iraani juhtkond avaldas esimest korda valmisolekut tingimusteta dialoogiks.


Ühendriikide president Barack Obama, kes on vastupidiselt oma eelkäijale, avaldanud valmisolekut dialoogiks Teheraniga, kinnitas eile, et teeb kõik võimaliku, et islamivabariigiga saaks otsekõnelusi alustada juba lähikuudel, vahendas AFP.

Obama hinnangul tähendaks see võimalust kehtestada kahe riigi vahel, kellel puuduvad diplomaatilised suhted juba aastakümneid, «austusel ja kokkulepetel» põhinevad suhted.

Varem USA leplikumasse lähenemisse skeptiliselt suhtunud Iraani president Mahmoud Ahmadinejad tervitas Obama pakkumist ning avaldas Iraani rahva nimel valmisolekut kõneluste alustamiseks.

«Iraani rahvas tervitab põhimõttelisi muudatusi ja on valmis põhimõtteliseks dialoogiks vastasikuse õigluse ja lugupidamise õhkkonnas,» kinnitas Ahmadinejad, kes esines tänase islamirevolutsiooni aastapäeva puhul pealinna tähtsamal Azadi (vabaduse) väljakul kõnega.

Islamivabariigi parlamendispiiker Ali Larijan avaldas koguni valmisolekut alustada läbirääkimisi eeltingimusteta ja vihjas, et ka peamine tüliküsimus, Teherani tuumaprogramm, pole lahendamatu probleem.

Siiski pole lääneriikide katsed Iraani poliitiliste ja majanduslike hüvede abil vastuolulisest tuumaprogrammist loobuma sundida veel edu toonud.

Aasia mandri ühe vanema riigi elanikud tähistavad sel aastal aga suurejooneliselt 1979. aasta islamirevolutsiooni 30. aastapäeva, mille käigus kukutati Iraani konstitutsiooniline monarh šahh Mohammad Reza Pahlavi, kelle asemel hakkas islamivabariiki juhtima ajatolla Khomeini.

Suuremad pidustused algasid juba kümne päeva eest, sest just sel kuupäeval kolmekümne aasta eest naasis revolutsioonijuht ajatolla Khomeini pagulusest Prantsusmaal tagasi kodumaale.

Täna jõuavad need pidustused aga haripunkti, sest 11. veebruari tähistatakse revolutsiooni võidupäevana. Just sel päeval kuulutasid šahhi relvajõud end neutraalseks.

Kuna Iraani kalendris on tänavu liigaasta, siis tähistatakse aastapäeva traditsioonilise Iraani kalendri bahamanikuu 22. päeva asemel kuu 21. kuupäeval, millele meie kalendris vastab 10. veebruar.

Azadi väljakul toimub sel puhul islamistliku omakaitseväe Basij paraad, kus Ahmadinejad peab kümnetele tuhandetele iraanlastele kõne.

Vaatamata sellele, et riigi poliitiline juhtkond on viimastel päevadel oma avaldustes mõõdukam, kannavad paljud inimesed pidustustel USA-vaenulikke plakateid, mis nõuavad Ühendriikide ja Iisraeli kadumist maamunalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles