Allikas: Põhja-Korea tuumakatsetus võib toimuda «varsti»

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhjakorealased on võitlusvaimu täis. Pilt on tehtud Kim Il-sung väljakul pealinnas Pyongyangis.
Põhjakorealased on võitlusvaimu täis. Pilt on tehtud Kim Il-sung väljakul pealinnas Pyongyangis. Foto: SCANPIX

Põhja-Korea on peaaegu lõpetanud ettevalmistused kolmandaks tuumakatsetuseks, rääkis Pyongyangi ja Pekingiga lähedalt seotud allikas Reutesile.

«Varsti. Ettevalmistused on peaaegu lõppenud,» rääkis allikas, kui temalt küsiti testi toimumisaega.

Sama allikas on sündmuste kulgu ennustanud õigesti varemgi. Näiteks prognoosis ta täpselt Põhja-Korea esimest tuumakatsetust 2006. aastal.

Riigi teine tuumakatsetus leidis aset aastal 2009.

Eelmisel nädalal hoiatas Põhja-Korea, et valmistab ette «kättemaksu» rahvusvahelisele üldsusele. Selle põhjuseks oli hukkamõist, mis tabas Põhja-Korea satelliidistarti. Vaatamata ettevõtmise ebaõnnestumisele teatasid Ameerika Ühendriigid, et peatab lubatud humanitaarabisaadetiste edastamise Põhja-Koreasse.

Välisriikide arvates on satelliidihange raketikatsetuse katteks. Suurriikide kartuse järgi püüab Põhja-Korea töötada välja ballistilist kaugmaaraketti.

Põhja-Korea alustas tuumaprogrammi külma sõja aastatel Hiina salajasel toetusel. Rahvusvahelises isolatsioonis oleval riigil ongi siiani vaid üks liitlane ja see on Hiina.

Vaatamata muu maailma muutumisele on Põhja-Koreas endiselt kommunistlik diktatuur, kus relvajõud on eelistatud ning mängivad keskset rolli.

Lõuna-Korea ametivõimud on oletanud, et põhjanaaber võib tuumakatsetuse läbi viia kahe nädala möödudes, vahendas Lõuna-Korea meedia.

«Põhja-Korea võib kaaluda tuumakatsest loobumist, kui USA nõustub rahuleppega,» rääkis allikas Reutersile.

Põhja-Korea nõuab, et Ameerika Ühendriigid tunnustaksid riigi olemasolu ja sõlmiksid Põhja-Koreaga rahuleppe. Korea poolsaare poolitanud sõda (1950-1953) sai läbi, kuid osapooled sõlmisid vaid relvarahu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles