Pakistanis hukkusid pommirünnakus kümned matuselised

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Geo Newsi telekanali kaader Dera Ismail Khani linna rahutustest, mis puhkesid pärast suitsiidirünnakut šiiitide mošee juures.
Geo Newsi telekanali kaader Dera Ismail Khani linna rahutustest, mis puhkesid pärast suitsiidirünnakut šiiitide mošee juures. Foto: AFP / Scanpix

Pakistani loodeosa rahutus hõimupiirkonnas ründas suitsiiditerrorist täna šiiitide matuserongkäiku, tappes ja vigastades kokku umbes sadat inimest, mis vallandas kohalike elanike raevuka reaktsiooni.


Dera Ismail Khani linnas toimunud plahvatus toimus ühe šiiamošee lähedal piirkonnas, kus on viimasel ajal kasvanud vägivald erinevate islamikogukondade vahel. Täna maeti seal kohalikku šiialiidrit Sher Zamani, vahendas AFP.

«30 inimest on surnud ja 65 on vigastatud,» kinnitas kohalik politseiametnik Dera Ismail Khan agentuurile telefonitsi. Eelnevalt olid haigla ja politseiallikad hukkunute arvu hinnanud paarikümne peale. Politsei kinnitusel korraldas rünnaku enesetaputerrorist.

Plahvatuspaigas on kehtestatud komandanditund, mida saadeti valvama sõdurid, sest piirkonnas puhkesid pärast rünnakut rahutused. Kohalike elanike sõnul hakkasid vihased leinalised loopima kive ja tulistama õhku, samuti süütama busse ja autokumme, rüüstati ka ärisid.

Zaman oli kohalik šiiitide aktivist, kelle lasid tundmatud püssimehed maha neljapäeval. Teda peeti šiiiakogukonnas mõjukaks tegelaseks, kes korraldas erinevaid üritusi. Pakistani elanikkonnast suurem osa on sunni moslemid, šiiite on umbes viiendik.

Dera Ismail Khani linnas toimus eelmine plahvatus alles veebruari alguses, kui ühe sunniitide mošee juures hukkus üks ja sai viga paarkümmend inimest. Punjabis asuvas Dera Ghazi Khani linnas aga hukkus paar päeva pärast seda korraldatud plahvatuses 35 šiiiti.

Pakistani erinevad moslemikogukonnad suudavad üldiselt elada üksteise kõrval rahulikult, kuigi 1980. aastate lõpust on sektivägivald siiski nõudnud üle 4000 inimelu. Selle aasta alguses on pommiplahvatustes hukkunud juba peaaegu sada inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles