ÜRO toiduorganisatsioon: üks seitsmest inimesest on alatoidetud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nigeri põllumehed 27. mail. Selles piirkonnas kannatatakse tihti toidupuuduse all.
Nigeri põllumehed 27. mail. Selles piirkonnas kannatatakse tihti toidupuuduse all. Foto: SCANPIX

Maailmas kannatab iga seitsmes inimene alatoitluse all, ütles ÜRO toiduorganisatsiooni juht pärast kolmapäeval avaldatud ÜRO ametlikku teadaannet.

«Me ei saa nimetada olukorda jätkusuutlikuks kui peaaegu iga seitsmes mees, naine või laps, kes kannatab toidupuuduse all, on tähelepanuta jäetud, » ütles ÜRO Toidu-ja Põllumajandusorganisatsiooni peadirektor Jose Graziano da Silva.

Juunis toimub Rio de Janeiros säästva arengu kohtumine. «Rio konverentsil arutame toidu kindlustatuse ja säästmise plaani,» sõnas Gaziano da Silva, viidates probleemidele, mis kaasnevad vaeste toiduhankega.

Raport kutsub valitsusi üles panustama infrastruktuuri ja edendama inimeste ligipääsu toidule.

Kolmveerand maailma vaestest elab piirkondades, kus toetutakse igapäevaseks toimetulekuks maaviljelusele. Juurdepääs looduslikele ressurssidele on oluline 2,5 miljardile inimesele, kes kasvatavad toitu oma tarbeks ja sissetulekuks.

«Nälg on suur osa nõiaringist, kuhu kuuluvad vähenenud tootlikkus, suurenenud vaesus, aeglane majanduslik areng ja ressursside allakäik, » ütleb raport.

2050. aastal on oodatav maailma rahvaarv üheksa miljardit ning toidunõudlus suureneb. Maailma agrikultuur ja toidusüsteemid satuvad surve alla, kasutades rohkem looduslikke ressursse.

« Ilma sihikindla tegevuseta jätab 60-protsendine toidutoodangu tõus üle 300 miljoni inimese 2050. aastal ikka kroonilisse nälga, » lisas organisatsioon.

Rio konverents tuleb kokku 40 aastat pärast ÜRO Stockholmi inimkeskkonna konverentsi ning 20 aastat pärast Rio keskkonna- ja arengukonverentsi .

Kohtumise teemad pandi paika ÜRO üldassambleel. Üheks eesmärgiks on arutada rohelist majandust säästva arengu ja vaesuse kaotamise kontekstis.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles