Iisrael kavandab Läänekalda asunduse suurendamist

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesplaanil Jordani jõe läänekaldal asuv palestiinlaste asula Deir al-Hatab ja tagaplaanil juudi asula Elon Moreh.
Eesplaanil Jordani jõe läänekaldal asuv palestiinlaste asula Deir al-Hatab ja tagaplaanil juudi asula Elon Moreh. Foto: SCANPIX

Vaatamata kuuldustele, nagu kavatseks Iisrael Läänekaldal elavad kümned tuhanded juudid ümberasustada, kavandab juudiriik okupeeritud tsoonis uute elamukvartalite rajamist.

Iisraeli elamuehitusministeeriumis koostatud kava kohaselt ehitatakse Jordani jõe läänekaldale uusi elamukvartaleid, mis peaaegu kahekordistaks sealsete elanike arvu, vahendas AFP.

«Elamuehitusministeerium kavandab Läänekaldale vähemalt 73 000 elumaja rajamise,» teatas organisatsioon Rahu Kohe täna avaldatud raportis, mis põhineb juudiriigi valitsusorganisatsioonide kodulehekülgede andmetel.

«Vähemalt 15 000 elamu rajamine on juba saanud heakskiidu ja täiendava 58 000 elamu ehitamine ootab veel kinnitamist,» seisis raportis.

Kui ühes elamus elab keskmiselt neli inimest, siis suureneb okupeeritud tsoonis elanike arv peaaegu poole võrra.

«Selle kava elluviimine muudab Iisraeli kõrval asuva Palestiina riigi rajamise täiesti võimatuks,» ütles organisatsiooni esindaja Yariv Oppenheimer armeeraadiole antud usutluses.

1967. aasta konflikti käigus okupeerisid Iisraeli väeüksused Palestiina territooriumi, sealhulgas Ida-Jeruusalemma, Golani kõrgendiku ja Jordani jõe läänekalda. Läänekallas ja Gaza moodustavad ajalooliselt ühtse poliitilise, geograafilise ja majandusliku üksuse.

Ühenduse andmetel on Läänekaldal 121 juudi asundust, kus elab üle 280 000 asuka. Ida-Jeruusalemmas elab omakorda 200 000 iisraellast.

Elamuehitusministeeriumi esindaja Eran Sidis ei eitanud projekti olemasolu, kuid tema kinnitusel vajab kava veel mitmete valitsusasutuste heakskiitu. Sidise sõnul tõlgendas Rahu Kohe andmeid meelevaldselt ja reaalselt püstitakse kavandatud elamutest vaid väike osa.

Iisrael on varem lubanud osa Läänekaldal elavatest asunikest ümberasustada teisele poole demarkatsioonijoont ehk niinimetatud rohelist joont, kus asub juudiriigi territoorium. Pingelise olukorra tõttu Gaza sektoris on Lähis-Ida rahuprotsess aga taas liiva jooksnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles