Hiina patrull-laevad lähenesid vaidlusalustele saartele

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaidlusalused saared Ida-Hiina meres, mida Jaapanis tuntakse Senkaku saartena ning Hiinas Diaoyu saartena.
Vaidlusalused saared Ida-Hiina meres, mida Jaapanis tuntakse Senkaku saartena ning Hiinas Diaoyu saartena. Foto: SCANPIX

Jaapan kutsus täna Hiina suursaadiku aru andma selle kohta, miks Hiina patrull-laevad rikkusid Ida-Hiina merel Jaapani merepiiri.

Jaapani piirivalve teatel sisenesid kolm Hiina alust täna Jaapani territoriaalvetesse vaidlusaluste saarte juures, mida tõusva päikese maal tuntakse Senkaku ning Hiinas Diaoyu saartena, vahendas uudisteagentuur AFP.

«On selge, et ajalooliselt ja seaduse järgi on Senkaku Jaapani õiguslik territoorium,» kinnitas Jaapani valitsuse esindaja.

Vaidlusalust piirkonda, kus peale külluslike kalavete peituvad ka rikkalikud nafta- ja gaasivarud, peavad lisaks Jaapanile endale kuuluvaks ka energianäljas Hiina kuid ka Taiwan.

Hiinat on ärritanud Jaapani võimude kava saared ära osta jaapanlastest Kurihara perekonnalt, kelle eraomandusse need praegu kuuluvad. Pere ostis rikkalikest kalavetest ümbritsetud saared aastakümnete eest eelmiste jaapanlastest omanike pärijatelt. Enne Teist maailmasõda elasid saartel kalurid.

Pooled peaksid tüli arutama ka täna Kambodža pealinnas Phnom Penhis, kus toimub Kagu-Aasia Riikide Assotsiatsiooni (ASEAN) kohtumine.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles