LAV ei anna jalgpalli MMi huvides dalai-laamale viisat

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dalai-laama.
Dalai-laama. Foto: Reuters / Scanpix

Lõuna-Aafrika Vabariik ei anna dalai-laamale sissesõidu viisat, et Tiibeti usuliider saaks teiste Nobeli rahupreemia laureaatidega osaleda rahukonverentsil.


LAVi võimude otsus ajas marru kohaliku peapiiskopi ja Nobeli rahupreemia laureaadi Desmond Tutu, kes nimetas seda «häbiväärseks» ja lubas kohtumisel mitte osaleda, teatas BBC News.

LAVi välisministeerium ei soovinud kommenteerida väidet, nagu oleks nende otsus jätta Tiibeti usuliider viisata tingitud Hiina survest. Välisagentuurides ilmunud teadete järgi ei soovi LAVi võimud, et miski rikuks 2010. aasta jalgpalli maailmameistrivõistluste korraldamist.

«Dalai-laama visiit nihutaks tähelepanu Lõuna-Aafrikalt Tiibeti teemadele» ütles presidendikantselei esindaja Thabo Masebe.

«Me ei tee midagi, mis võiks meie suhteid Hiinaga rikkuda,» lisas anonüümseks jääda soovinud valitsusametnik kohalikule ajalehele Business Day.

Johannesburgis toimuv rahukonverents keskendub jalgpalli rollile võitluses rassismi ja ksenofoobiaga. Teiste seas peaksid sellel osalema ka LAVi endine president Nelson Mandela ja FW de Klerk.

1950. aastal 14. dalai-laamaks pühitsetud Tenzin Gyatso on LAVi külastanud 1996. ja 2004. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles