ERR.ee: analüütikud ei soovita Obamal suhetes Venemaaga kiirustada

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA uus president Barack Obama sammumas pahaaimamatult Valge Maja ovaalkabineti poole.
USA uus president Barack Obama sammumas pahaaimamatult Valge Maja ovaalkabineti poole. Foto: AFP / Scanpix

USA konservatiivsed analüütikud hoiatavad Barack Obama administratsiooni Venemaaga suhete korraldamises liigse kiirustamise eest - USA ei peaks Venemaad mingil juhul vaatlema sõbrana.

Ehkki pärast president Obama ametisse astumist on toimunud USA ja Venemaa suhete märgatav soojenemine, hoiatavad USA vabariiklased nüüd, et uus administratsioon ei peaks uusi koostöövõimalusi otsides liigsesse õhinasse minema, vahendas ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

Johns Hopkinsi ülikooli ja Baltimore Heebrea ülikooli professor Robert O. Freedmani sõnul soovib uus president näidata, et ta ei ole eelmise koopia.

Washingtoni Heritage' sihtasutuses tutvustati konservatiivsete analüütikute poolt koostatud artiklite kogumikku, milline peaks olema Obama valitsuse agenda suhetes Venemaaga. 

USA Armee Sõjakolledži professor Stephen J. Blank arvas, et USA-Venemaa suhete kirjeldus peaks olema selline: kuigi häid suhteid on vaja, ei tohiks ameeriklased teha illusioone, et teavad, mis on Venemaa tegelikud eesmärgid. 

«Peame meeles pidama, et Venemaa jaoks on USA peamine vaenlane, mitte peamine partner,» oli Blank resoluutne.

Seda, kui koostöövalmis Venemaa ise USAga tegelikult on, näitas professor Blanki hinnangul Moskva Kõrgõzstanis, kus USA tõrjuti välja Afganistani sõja jaoks olulisest Manasi õhuväebaasist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles