Soini: allajäämine ÜRO hääletusel ei ole seotud minuga

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põlissoomlste liider Timo Soini
Põlissoomlste liider Timo Soini Foto: SCANPIX

Soome telekanali MTV3 hommikuprogrammis «Huomenta Suomi» esinenud Põlissoomlaste esimehe Timo Soini arvates polnud allajäämine ÜRO Peaassamblees toimunud hääletusel tingitud Soome keerulisest mainest Euroopa Liidus.

«See on asi, mida ametlikud Euroopa Liidu fännid pasundavad. Hääletuse tulemus pole tingitud Soome mainest ELis. Ega seda ei otsustanud üksnes 27 Euroopa Liidu liikmesriiki ega soomlastest maksumaksjate kaitsmine,» ütles ta.    

Soini arvates sai Soomele teises hääletusvoorus saatuslikuks keel. «Luksemburgi taha kogunesid prantsuskeelsed, Austraalia taha aga ingliskeelsed riigid,» selgitas ta.

Soini viskas ka nalja, kuid tunnistas, et on lõpliku hääletustulemuse üle pettunud. «Kuigi olen maailmamajanduse seisukohast vaadatuna ohtlikkuse järgi seitsmendal kohal, siis nii ohtlik ma ka pole, et kukutaksin Soome Julgeolekunõukogust välja.»

Soome jäi eile ilma roteeruvast kohast ÜRO Julgeolekunõukogus, jäädes teises hääletusvoorus alla Luksemburgile 62:131.

Soome on olnud Julgeolekunõukogu roteeruvaks liikmeks aastatel 1969-1970 ja 1989-1990.

Lääneriikide grupist valiti aastatel 2013-2014 Julgeolekunõukogusse Austraalia ja Luksemburg, ülejäänud kolm roteeruvat liiget on Argentina, Lõuna-Korea ja Rwanda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles