Venemaa ELi klaarivad tippkohtumisel erimeelsusi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vasakult paremale: Euroopa Komisjoni president José Manuel Barroso, Venemaa president Vladimir Putin ja Euroopa Liidu Nõukogu alaline eesistuja Herman Van Rompuy enne Venemaa-ELi 30. tippkohtumist Brüsselis.
Vasakult paremale: Euroopa Komisjoni president José Manuel Barroso, Venemaa president Vladimir Putin ja Euroopa Liidu Nõukogu alaline eesistuja Herman Van Rompuy enne Venemaa-ELi 30. tippkohtumist Brüsselis. Foto: SCANPIX

Brüsselis toimub täna Euroopa Liidu ja Venemaa tippkohtumine, mille keskseteks teemadeks on erimeelsused energeetika küsimustes ning Süüria kriis.

Vene president Vladimir Putin ilmselt avaldab Moskva vastuseisu ELi energiaturu regulatsioonidele, mille eesmärgiks on edendada konkurentsi. Moskva on nimetanud ELi samme diskrimineerivateks Venemaa riikliku gaasimonopoli Gazprom suhtes.

Euroopa ametnikud on hoiatanud Gazpromi, et ta peab lubama kolmandatel gaasitootjatel kasutada South Streami gaasijuhet, mille ehitamist sel kuul alustati. ELi kolmas energiapakett keelab ka gaasitarnijatel omada gaasitorustikke.

Gazprom seisab silmitsi ka ELi algatatud uurimisega, mille eesmärgiks on välja selgitada, kas Vene gaasihiid rikkus konkurentsireegleid, sidudes gaasihinna naftahinnaga.

ELi püüded mitmekesistada tarneteid on vähendanud Moskva manööverdamisvõimalusi.

Putini välisnõunik Juri Ušakov ütles, et tippkohtumisel domineerivad energeetikaküsimused.

Ušakovi sõnul tõstatas Putin ELi kolmanda energiapaketiga seotud teemad hiljutisel kohtumisel Saksa kantsleri Angela Merkeliga ning avaldas lootust, et tema ja teised Euroopa liidrid muutuvad vastuvõtlikumaks Moskva argumentidele.

«Me loodame, et arutelu Euroopa Liidu tippametnikega on konstruktiivne ning aitab leida ummikseisule lahendust,» ütles Ušakov.

Venemaa on nõudnud, et South Streamile ei kehtiks ELi tururegulatsioonid.

Euroopa saab umbes kaks viiendikku vajaminevast gaasist Venemaalt.

South Stream ja juba käigus olev Nord Stream võimaldavad Venemaal tarnida Euroopale gaasi ilma Ukrainat läbivate gaasijuhtmeteta ning vältida selliste katkestuste kordumist nagu juhtus Vene-Ukraina hinnatüli ajal.

Moskvas asuva sõltumatu Strateegiliste Hinnangute ja Analüüsi Instituudi juht Aleksandr Konovalov ütles, et Putin vaevalt Euroopa Liidult mingeid järeleandmisi Gazpromile saavutab, kuna ELi püüded mitmekesistada tarneteid on vähendanud Moskva manööverdamisvõimalusi.

«EL on juba teinud väga palju energiatarnete allikate mitmekesistamiseks ning jätkab selle tegemist,» ütles ta. «Moskva jaoks on üha raskem kasutada gaasi poliitilise ja majandusliku surve avaldamise vahendina.»

Rahvusvaheliste küsimuste valdkonnas domineerib tippkohtumisel kindlasti Süüria teema.

Venemaa on kindlalt toetanud oma viimast tähtsat liitlast Lähis-Idas, kasutades ÜRO Julgeolekunõukogus koos Hiinaga oma vetoõigust kolme Süüria-vastase resolutsiooniprojekti tõrjumiseks.

Putin ütles eilsel pressikonverentsil, et Moskva tunnistab muutuste vajadust Süürias.

Ušakovi sõnul ei kavatse aga Venemaa muuta oma «ausat ja põhimõttekindlat» seisukohta Süüria suhtes ning ei luba Liibüa stsenaariumi kordumist. Ta lisas samas, et Putini Süüria-teemaline jutuajamine ELi liidritega võib osutuda «üsna huvitavaks».

ELi liidrid tõstatavad tõenäoliselt ka teemad, mis on seotud opositsiooni karmi mahasurumisega Venemaal, muu hulgas repressiivsete seaduste kaudu.

Konovalov ütles, et inimõiguste olukord Venemaal on tõsiselt mõjutanud suhteid Euroopaga.

«Usalduse puudumine ei aita julgustada äritegevust ja kontaktide arendamist,» sõnas ta.

Putin tõstatab ilmselt ka küsimuse viisavabaduse kehtestamisest Euroopa Liiduga, millega viivitamine on Moskvat üha kärsitumaks muutnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles