Poola sõjakarule kavandatakse monumenti

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poola sõdur sõjakaru Wojtekiga.
Poola sõdur sõjakaru Wojtekiga. Foto: Wikipedia

Šotimaal Edinburgh’s tegusev fond loodab tänavu panna püsti mälestusmärgi Teises maailmasõjas koos poolakatega teeninud sõjakaru Wojtekile, kirjuta Poola raadio veebileht.


Sellega soovitakse meenutada, et tänavu möödub 50 aastat sellest, kui Wojtek Šotimaa pealinnas suri. Wojteki Mälestusfondi esindaja Aileen Orri sõnul loodavad nad kuju püstitada linna südamesse Prince’i tänava parki.

Skulptor Alan Herriot on juba valmis saanud karukuju pronksmaketi.

Karupoeg Wojteki ostsid Briti väejuhatuse all teeninud Poola korpuse liikmed 1942. aastal Iraanis. Loomast sai peagi suurtükiväe varustuskompanii täieõiguslik liige, kes magas sõdurite telkides (seni, kuni ta liiga suureks kasvas) ning pruukis sarnaselt kaasvõitlejaile sigarette ja rüüpas õlut.

Suurem osa karu korpusekaaslastest ei naasnud pärast Teist maailmasõda enam Poolasse, mis oli langenud Moskva mõju alla. Wojteki rahuaja koduks sai Edinburgh’ loomaaed, kus ta suri 1963. aasta detsembris.

Fond loodab, et pärast Edinburgh’d püstitatakse Wojteki auks monumente ka Poolas ning Monte Cassino Poola sõjasurnuaiale.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles