Obama pilas pidulikul õhtusöögil ennast ja kriitikuid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Barack Obama pilas õhtusöögil ennast ning kriitikuid.
Barack Obama pilas õhtusöögil ennast ning kriitikuid. Foto: Reuters / Scanpix

USA president Barack Obama tegi laupäeva õhtul Valge Maja korrespondentide ühingu pidulikul õhtusöögil nalja nii enda kui oma kriitikute aadressil.

Koomikuks kehastunud Obama rääkis, kuidas tema endine rivaal ja nüüdne välisminister Hillary Clinton hiljuti pärast seagripikolde Mehhiko külastamist Valgesse Majja naasis. «Kohe, kui ta Mehhikost tagasi tuli, kallistas ta mind ja andis mulle suure musi ning soovitas mul ka kiiremas korras sinna sõita,» ütles Obama AFP teatel.

Ühtlasi tegi ta nalja selle üle, kui vähe Washingtoni ajakirjanikud talle raskeid küsimusi esitada tihkavad. «Enamik teist kajastas mind, [kuid] kõik teist hääletasid mu poolt,» ütles Obama enam kui 2000 külalisele õhtusöögil, mida on iseloomustatud kui näidet Washingtoni ajakirjanike liiga õdusatest suhetest poliitikutega, keda nad objektiivselt kajastama peaksid.

«Pean tunnistama, et ma ei tahtnud täna siin olla,» märkis Obama, «aga teadsin, et pean tulema. See on veel üks probleem, mille George W. Bush mulle pärandas.»

Demokraadist riigipea meelisteemaks olid vabariiklased. Dick Cheney ei saanud üritusest osa võtta, sest on ametis mälestusteraamatu «Kuidas tulistada sõpru ja kuulata üle inimesi» kirjutamisega, naljatles Obama endise asepresidendi jahiõnnetusele ja karmide ülekuulamisviiside pooldamisele viidates.

Kuid Obama ironiseeris ka oma apsude üle.

«Ükski president pole ajaloos nimetanud sedavõrd kiiresti ametisse kolm kaubandusministrit,» meenutas riigipea kabineti moodustamisel juhtunud viperusi.

President pilas veel oma kommet lugeda kõnesid maha ekraanilt, äramärkimist leidsid ka asepresident Joe Bideni avameelne kõnemaneer ning administratsiooni püüdlused panna ametitesse «värsked ja noored näod - nagu näiteks Arlen Specter». 79-aastane senaator astus aprillis Vabariiklikust Parteist demokraatide leeri.

Obama rääkis samuti, et tema valimisteaegsest rivaalist Hillary Clintonist on välisministrina saanud lähedane kolleeg.

«Õigupoolest, niipea kui ta Mehhikost tagasi tuli, haaras ta mu embusse,» tegi Obama nalja seagripi teemal.

Valge Maja korrespondentide ühingu traditsioonilisel õhtusöögil osalesid ka paljud inimesed muudelt elualadelt, teiste seas näitlejad Eva Longoria Parker, Ashton Kutcher, Christian Slater ja Natalie Portman, muusikud Sting ja Jon Bon Jovi, režissöör Steven Spielberg ja Somaalia piraatide käest pääsenud laevakapten Richard Phillips.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles