Briti rokitäht jättis Venemaal inimõiguste rikkumiste pärast kontserdid ära

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mark Knopfler
Mark Knopfler Foto: SCANPIX

Briti rokkstaar Mark Knopfler jätab ära kaks Venemaal toimuma pidanud kontserti, protesteerides sellega uue seaduse vastu, mis keelab Venemaal inimõigusorganisatsioonide tegevuse.

Knopfler pidi esinema Moskvas ja Peterburis 7. ja 8. juunil, kirjutab Reuters.

Dire Straits ansamblist maailmakuulsaks saanud Knopfler teatas kontsertide ärajätmisest oma leheküljel markknopfler.com.

Knopfler mainis oma teates ära, et Venemaal on seaduse abil piiratud inimõigusorganisatsioonide Amnesty International ja Human Rights Watch (HRW) tegevus.

Venemaa prokuratuur ja maksuameti esindajad tegid möödunud kuul Amnesty ja HRW ning Venemaa organisatsiooni Memorial kontorites läbiotsimise.

Poliitikavaatlejate sõnul taheti selle sammuga panna president Valdimir Putini kritiseerijatel suu kinni.

Putin allkirjastas seaduse, mille kohaselt Venemaal karmistatakse mitte kasumit taotlevate organisatsioonide tegevust. Rahvusvaheliselt rahastatavad organisatsioonid on uue seaduse kohaselt «välismaa agendid». See termin viitab külma sõja ajastule.

«Mulle on meeldinud Venemaal kontserte anda ja olen kiindunud sellesse maasse ning rahvasse. Loodan, et Venemaal ei jää praegune olukord kestma,» lisas Knopfler.

Knopfler on ka üks neist kuulsustest, kes kritiseerisid punkrühma Pussy Rioti liikmetele määratud karistust. Kaks selle bändi liiget saadeti Siberi vanglasse.

Pussy Riot esines 2011. aastal Moskva õigeusukirikus kontserdiga, milles kritiseeriti Vladimir Putinit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles