Küsitlus: Leedu presidendivalimisi juhib kindlalt Dalia Grybauskaite

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dalia Grybauskaite
Dalia Grybauskaite Foto: AFP / Scanpix

Leedu presidendivalimisi juhib kindlalt eurovolinik ja endine rahandusminister Dalia Grybauskaite, keda BNSi ja uuringufirma RAIT küsitluse kohaselt toetas pühapäeval peetud esimeses valimisvoorus 67,9 protsenti hääletanud kodanikest.


Suure vahega järgneb talle sotsiaaldemokraat Algirdas Butkevicius, kelle poolt andis hääle 11,8 protsenti valijaist.

Korra ja Õigluse partei kandidaati Valentinas Mazuronist toetab küsitluse andmeil 6,5 protsenti, Tööerakonna kandidaati Loreta Graužiniene 4,6 protsenti, Talurahvaliitu kuuluvat sõltumatut kandidaati Kazimira Prunskienet 4,5 protsenti, Leedu Poolakate Valimisaktsiooni kandidaati Valdemar Tomaševskit 4,2 ning end sõltumatuna üles seadnud erubrigaadikindral Ceslovas Jezerskast 0,5 protsenti hääletanuist.

BNS ja RAIT küsitlesid 4616 Leedu kodanikku, küsitluse veaprotsent on 1,5.

Leedu valis endale pühapäeval viiendat taasiseseisvumisjärgset presidenti. Ühtekokku võistles riigipea koha eest seitse kandidaati.

Esimeses voorus valituks osutub seaduse kohaselt kandidaat, kes vähemalt 50-protsendise valimisosaluse juures kogub üle poole kõigist antud häältest.

Kui valimisosalus jääb alla 50 protsendi, võib esimese vooruga valituks osutuda enim hääli kogunud kandidaat, kuid tema toetus ei tohi jääda alla kolmandiku kõigi registreeritud valijate häältest.

Seega tagab Grybauskaite võidu juba esimeses voorus juhul, kui lõplik valimisosalus ületab 48 protsendi piiri, ütles RAIT-i juht Inga Nausadiene.

Kella 19-ks oli valimas käinud 44,28 protsenti valimisõiguslikest Leedu kodanikest. Valimisjaoskonnad suleti kell 20.

Viimastel seimivalimistel, kui lõplikuks osalusprotsendiks kujunes 48,59, oli kella 19-ks hääletanud 42,37 protsenti valijaid.

Kui keegi kandidaatidest ei kogu vajalikku toetust esimeses voorus, toimub teine voor kahe enim hääli kogunud kandidaadi vahel 7. juunil koos Euroopa Parlamendi valimistega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles