EL tühistas viimased Birma-vastased sanktsioonid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Noor buda munk Birma suurima linna Yangoni tänaval.
Noor buda munk Birma suurima linna Yangoni tänaval. Foto: SCANPIX

Euroopa Liidu välisministrid tühistasid täna viimased Birmale kehtinud kaubandus- ja majandussanktsioonid, kuid jätsid jõusse endise paariariigi relvamüügiembargo.

«EL on valmis avama suhetes Birmaga uue peatüki ning asuda looma kestvat partnelust,» märgitakse ELi välisministrite kohtumise avalduse eelnõus.

«Vastuseks Birmas aset leidnud muutustele ning lootuses nende jätkumisele on ministrite nõukogu otsustanud tühistada kõik sanktsioonid, välja arvatud relvaembargo,» märgitakse avalduses.

Välisministrid hoiatavad siiski, et Birmal on lahendada veel olulisi väljakutseid, eeskätt vaenutegevus Katšini osariigis ja etniliste pingete leevendamine. Selle Kagu-Aasia riigi majanduslikuks abistamiseks kavatseb EL kaaluda kahepoolseid investeeringuid ning arenguabi suurendada.

Birmas haarasid 1962. aastal võimu kindralid, kuid riik läks 2011. aastal formaalselt üle tsiviilvalitsusele ja on võtnud ettevaatliku kursi uuendustele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles