Talibani vaktsiinikeeld leidis esimese ohvri

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
27-aastane Islamabadi elanik Imran Bhatti oma ühekuusele pojale lastehalvatuse vaktsiini saamas.
27-aastane Islamabadi elanik Imran Bhatti oma ühekuusele pojale lastehalvatuse vaktsiini saamas. Foto: SCANPIX

Lastehalvatuse vastu vaktsineerimise keeld, mille Taliban mullu Pakistani hõimualal kehtestas, on nõudnud esimese ohvri – ühel Põhja-Waziristanis elaval lapsel diagnoositi see tõbi.


«Uus juhtum avastati Põhja-Waziristanist, kuhu meid möödunud aasta juunist ei lasta,» ütles Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) Pakistanis lastehalvatuse likvideerimise vanemkoordinaator Elias Durry.

«Meile valmistab see muret, sest uus juhtum tuleb kui näide võimalikust ähvardavast suuremast tõvepuhangust selles piirkonnas,» hoiatas WHO esindaja.

Al Qaeda ja Talibani tugialana tuntud Põhja-Waziristani hõimud on alates möödunud aastast toetanud Talibani keeldu osaleda riiklikus vaktsineerimiskampaanias. Taliban nimelt süüdistab vaktsineerijaid spionaažis.

Juba aastaid on vaktsineerijate elu niigi keerukamaks muutunud Pakistani vaesematel ja vähemharitud aladel levinud legend, et vaktsineerijate tegelikuks eesmärgiks on moslemite steriliseerimine.

Pakistan, Afganistan ja Nigeeria on kolm riiki, keda tuuakse välja kui piirkondi, kus see äärmiselt kergelt nakkav ja nakatunuid sandistav tõbi jätkuvalt laialt levib. Kui 2005. aastal esines maailmas 28 lastehalvatuse juhtumit, siis mullu oli neid ligi 200.

Durry lubas, et ÜRO ja Pakistani valitsus teevad koostööd Põhja-Waziristani lasteni jõudmise nimel.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles