Island peab Snowdeni esindajaga mitteametlikke asüülikõnelusi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edward Snowden.
Edward Snowden. Foto: SCANPIX

Island teatas kolmapäeval, et pidas mitteametlikke asüülikõnelusi USA jälitamisprogrammide lekitaja Edward Snowdeni vahendajaga.

«Tema esindajal oli minu teada mitteametlik arutelu mõne ministeeriumi mõne töötajaga, aga ainult mitteametlik arutelu,» ütles Islandi peaminister Sigmundur Davíð Gunnlaugsson Stockholmis ajakirjanikele.

Pärast USA riikliku julgeolekuameti (NSA) jälitus- ja infokogumisprogrammide avalikustamist Hongkongis redutav Snowden peab Islandilt asüüli taotlemiseks ise kohal olema.

«Kuna ta ei ole riigis, ei saa ma praegu midagi kommenteerida,» ütles peaminister.

Siseminister Hanna Kristjánsdóttir ütles teisipäeval riigitelevisioonile, et saladokumentide avaldamisega tuntuks saanud Wikileaksi portaali esindaja Kristinn Hrafnsson pöördus valitsuse poole sooviga ministeeriumi esindajaga asja arutada.

Minister lisas aga, et valitsust ei kohusta 2010. aasta parlamendiresolutsioon, millega soovitati muuta Island kogu maailma ajakirjanike ja avalikustajate turvasadamaks.

«See resolutsioon ei ole ole osa asüülitaotlejate kohta kehtivatest seadustest,» ütles minister.

Vaatlejate sõnul on Islandi uus paremtsentristlik valitsus USA-sõbralikum kui selle vasakpoolne eelkäija ega soovi Washingtoni pahandada.

Endine luuretöötaja Snowden pages USA-st Hongkongi 20. mail, kuid Ühendriigid pole seni ametlikku väljaandmistaotlust esitanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles