USA hinnangul on Venemaal selge alus Snowdeni loovutamiseks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edward Snowden
Edward Snowden Foto: SCANPIX

Valge Maja eestkõneleja ütles teisipäeval, et Venemaal on selge ja seaduslik alus USA luureinfo lekitamises süüdistatava Edward Snowdeni loovutamiseks.

«Kuigi meil pole Venemaaga väljaandmislepet, siis sellest hoolimata on olemas seaduslik alus mister Snowdeni loovutamiseks. Soovime, et Venemaa võimud asuksid tegutsema ja saadaksid Snowdeni viivitamatult välja. Viitame siin kasvõi kahe riigi korrakaitseorganite koostööle, mis on olnud eriti tihe pärast Bostoni pommirünnakuid,» ütles USA rahvusliku julgeoleku nõunik Caitlin Hayden.

Vene president Vladimir Putin ütles varem päeval, et USA luureinfo lekitamises süüdistatav Edward Snowden viibib endiselt Moskva Šeremetjevo lennujaama transiittsoonis ning mida varem ta oma lõpliku sihtkoha välja valib, seda parem.

«Ta on transiittsoonis viibiv transiitreisija ja viibib praegugi seal... Hr Snowden on vaba mees. Mida varem ta oma lõpliku sihtkoha välja valib, seda parem nii meile kui talle endale,» ütles Soomes visiidil viibiv Putin, rõhutades, et Venemaal ja Ühendriikidel ei ole kurjategijate osas vastastikust väljaandmislepet.

Presidendi sõnul ei vaja transiitreisija viisat ega teisi dokumente. «Transiitreisijal on õigus osta pilet ja lennata kuhu iganes ta soovib. Snowden ei ole Vene piiridesse sisenenud, seetõttu ei lähe tal ka viisat vaja. Jumal tänatud, et ta ei ole Vene Föderatsiooni territooriumil ühtegi kuritegu toime pannud,» märkis ta.

Putini sõnul tuli Snowdeni Venemaale saabumine Moskvale üllatusena. Ta nimetas «mõttetuseks» Washingtoni süüdistusi, et Moskva aitas Snowdenil põgeneda.

Ta avaldas lootust, et antud juhtum ei halvenda Vene-USA suhteid. «Loodan, et see juhtum ei mõjuta meie asjalikke suhteid Ühendriikidega. Loodetavasti saavad meie partnerid sellest aru,» lausus president.

Lisaks lükkas Putin tagasi väited, justkui oleks Vene luure Snowdeniga koostööd teinud. Mõned analüütikud on nimetanud Snowdenit Vene luure jaoks potentsiaalseks «kullaauguks». «Meie eriteenistused ei ole kunagi härra Snowdeniga koostööd teinud ja ei tee seda ka praegu,» kinnitas riigipea.

«Snowden peab ennast inimõiguste kaitsjaks ning info levitamise eest võitlejaks. Küsige endalt kas niisugused inimesi tuleks välja anda teadmisega, et nad pannakse vangi? Ma eelistan selliste teemadega mitte tegeleda,» lausus Putin. «Laskem FBI [USA Föderaalne Juurdlusbüroo] direktoril Robert Muelleril ja FSB [Vene Föderaalne Julgeolekuteenistus] juhil Aleksandr Bortnikovil sellega tegeleda.»

USA välisminister John Kerry kutsus varem päeval Venemaad «jääma rahulikuks" ja andma Snowden Ühendriikidele välja, kinnitades, et Washington ei otsi vastasseisu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles