Bosnia televisioon näitas kaadreid Mladic´ist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Telepilt Ratko Mladićist abikaasa ja lapselapsega.
Telepilt Ratko Mladićist abikaasa ja lapselapsega. Foto: Reuters/ScanPix

Bosnia rahvustelevisioon näitas kaadreid Euroopa tagaotsituimast mehest, kindral Ratko Mladićist, kus too avalikkuse eest jäljetult kadunud mees naudib mõnusaid hetki pere  ja sõprade seltsis.


Neil amatöörkaadritel istub Mladic näiteks rahulikult restoranis, tantsib pulmas ja kudrutab lapselapsega. Samuti mängib tennist tema asukohast väidetavalt mitte midagi teadva Serbia riigi sõjaväebaasis. Värskeimatel, võib-olla isegi möödunud aasta filmilõikudel suusatab ta tundmatus kuurordis.

Saate produtsent Bakir Hadz­jomerovic ei soostunud avalikustama, kust ta need kaadrid sai. Ta täpsustas vaid, et klipid pärinevad kümne aasta pikkusest perioodist.

Neist varaseim on Hadzjomerovici sõnul ilmselt 1994. aastal filmitud jupp Mladićist tema tütre matustel. Kogu ülejäänud videomaterjal peale selle pärineb Bosnia produtsendi kinnitusel ajast, kui ÜRO tribunal oli Mladići juba süüdistatuna sõjakuritegudes ja genotsiidis tagaotsitavaks kuulutanud.

Serbia poolt Haagi tribunaliga koostöö tegemise eest vastutav Rasim Ljajic aga väitis, et ükski Bosnia televisioonis näidatud kaadritest pole värskem kui kaheksa aastat. Ljajici väitel saadi need klipid kätte mullu detsembris Mladići kodu läbiotsimisel. Tänavu märtsis anti need üle ÜRO tribunalile.

Paljude serblaste jaoks on sõjakuritegudes süüdistatav ja tuhandete bosnialaste mõrvaga seostatav Mladić kangelane.

Ratko Mladic


•    1942. aastal sündinud Jugoslaavia kindral, kes juhtis aastatel 1992–1995 Bosnia sõjas serblaste vägesid.


•    Rahvusvaheline sõjakuritegude tribunal otsib teda taga seoses Sarajevo piiramise ning tuhandete bosnia meeste ja poiste tapmisega Srebrenica veresaunas.


•    Ühe hiljutise küsitluse andmeil oleks miljoni euro (15,6 miljoni krooni) suuruse vaevatasu eest tema asukoha valmis paljastama vaid 14,2 protsenti serblastest, 65,4 protsenti ei teeks seda ka nii suure summa eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles