Venemaa vetostas Gruusia vaatlejate mandaadi pikendamise

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa vetostas Gruusia vaatlejate mandaadi pikendamise.
Venemaa vetostas Gruusia vaatlejate mandaadi pikendamise. Foto: Reuters / Scanpix

Venemaa vetostas esmaspäeval ÜRO Julgeolekunõukogu resolutsiooni, millega oleks pikendatud vaatlejate mandaati Gruusia separatistlikus Abhaasia piirkonnas, nagu oligi oodata.

Suurbritannia nimetas Venemaa otsust «suureks pettumuseks», vahendas uudisteagentuur BNS Interfaxi ja Reutersi teateid.

ÜRO vaatlejate mandaadi pikendamatajätmine Gruusia separatistlikus Abhaasia piirkonnas ohustab stabiilsust ja jätab sealsed grusiinid kaitseta, hoiatas missiooni juht reedel.

Abhaasia-missiooni mandaat lõppes 15. juunil ning ÜRO Julgeolekunõukogu ei suutnud Venemaa vastuseisu tõttu võtta vastu selle pikendamise resolutsiooni.

Venemaa nõuab resolutsiooni sõnastuses kinnitust, et Abhaasia on iseseisev riik. Kreml on pea ainsana tunnustanud end möödunud aastal pärast Vene-Gruusia augustisõda iseseisvaks kuulutanud Abhaasiat ja Lõuna-Osseetiat, ning kaitseb neid oma vägedega.

Gruusia ning teda toetavad USA ja Julgeolekunõukogu Euroopa riikidest liikmed on jäänud kindlaks nõudele, et dokument peab kinnitama Gruusia suveräänsust ja territoriaalset terviklikkust.

ÜRO eriesindaja Johan Verbeke ei soovinud resolutsiooni vastuoludel peatuda, kuid hoiatas, et ilma missioonita jõutakse olukorda, kus «ei ole enam julgeolekurežiimi, ei ole vaatlejaid ja seega tekib olukord, kus stabiilsus on vähem kaitstud kui praegu».

«Elanikud jäävad sisuliselt omapead,» ütles Belgia diplomaat Thbilisis uudisteagentuurile Reuters.

Abhaasia jääb sellisel juhul rahvusvahelise kohalolekuta, mis tagaks elanikele normaalseks eluks vähegi turvalise keskkonna, lisas ta.

Abhaasia grusiinid kurdavad diskrimineerimist ja tagakiusamist, nende väitel on olukord pärast suvist sõda halvenenud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles