Väide: NSA luuras ka Brasiilia ja Mehhiko presidendi järele

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kas oleme julgeoleku nimel valmis privaatsusest loobuma, küsisid täna Ahto Lobjakas, Taavi Kotka, Karmen Turk ja Hans Lõugas.
Kas oleme julgeoleku nimel valmis privaatsusest loobuma, küsisid täna Ahto Lobjakas, Taavi Kotka, Karmen Turk ja Hans Lõugas. Foto: SCANPIX

Brasiilia televisiooni andmetel luuras USA Riiklik Julgeolekuagentuur (NSA) ka Brasiilia ja Mehhiko presidendi järele.

See väide põhineb USA endise luureanalüütiku Edward Snowdeni poolt ameeriklasest Briti ajakirjanikule Glenn Greenwaldile edastatud salamaterjalidel, kirjutab Reuters.

Kui väited nende riikide presidentide järgi luuramise kohta peavad paika, siis on Brasiilia justiitsministri Jose Eduardo Cardozo sõnul tegemist Brasiilia suveräniteedi rikkumisega.

Juba varem paljastus, et NSA on jälginud miljonite inimeste e-kirju ja kuulanud telefonikõnesid, kaasa arvatud brasiillaste omi.

Cardozo kõneles sellest möödunud  nädalal Washingtonis USA asepresidendi Joseph Bideni ja veel mitme teise USA kõrge riigitegelasega.

Brasiilia presidendi Dilma Rousseffi esindaja ei kommenteerinud nüüd pinnale kerkinud jälgimisväidet.

Rousseff läheb USAsse riigivisiidile oktoobris.

Edward Snowden paljastas NSA laiaulatusliku jälgimisprogrammi PRISM selle aasta suve alguses. Ta põgenes oma kodumaalt USAst ning sai lõpuks asüüli Venemaal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles