Taiwan kaevab end välisabi toel mudalaviinide alt välja

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taiwani president Ma Ying-jeou lohutamas päästeoperatsioonil hukkunud piloodi ema.
Taiwani president Ma Ying-jeou lohutamas päästeoperatsioonil hukkunud piloodi ema. Foto: AFP / Scanpix

Esimest korda viimase 30 aasta jooksul maandus Taiwanil eile Ameerika Ühendriikide sõjalennuk. Selleks, et tuua taifuun Morakoti ohvriks langenud väikeriigile hädavajalikku humanitaarabi.


Hercules C-130 tüüpi transpordilennuk jõudis Taiwani lõunaosas asuvasse Tainani Ühendriikide õhubaasist Jaapanis Okinawal, selle lastiks olid veepuhastustabletid. Viimastel kümnenditel suhetes Pekingiga ühe Hiina poliitikat ajanud USA otsustas poolesaja aasta rängimate uputuste ja mudavalingute järel siiski saareriigile appi tulla.



Sõjalennukit ja helikoptereid pakkus hädas naabrile ka Hiina Rahvavabariik, aga selle lükkas Taipei BBC teatel siiski tagasi. Kaks Hiinat eraldusid üksteisest pärast kodusõja lõppu 1949. aastal ning rahulepet nende vahel pole siiani sõlmitud. Sestap on Hiina sõjalennuki Taiwani õhuruumi laskmine endiselt äärmiselt tundlik küsimus, nentis BBC korrespondent Cindy Sui Taipeist.



Eilseks oli kinnitust leidnud 126 Morakoti ohvriks langenud taiwanlase surm. Hukkunute tegelik arv on aga tõenäoliselt märksa suurem, sest tuhanded inimesed on ikka veel mudalõksus.



Võimude hinnangul võib surmasaanute lõplik arv ületada 500.


40 000 Taiwani sõdurit jätkas ka eile katastroofis kannatada saanud riigi äärealadelt ellujäänute ja surnukehade otsimist. Riigi ametnike teatel vajab õnnetusaladelt turvalisematesse kohtadesse toimetamist rohkem kui 1600 inimest.



Sõjaväelaste töö muutis keerukamaks aga rahvas, kes keeldus oma kodudest lahkumast. «Suurem osa inimestest, kes on endiselt mägedes lõksus, keelduvad lahkumast,» rääkis sõjaväe esindaja kolonel Tai Chan-teh uudistevõrgule AFP. «On kujuteldamatu, kui palju läheks maksma neile igapäevaselt vajalike asjade õhutransport, kui need inimesed jäävad edasi mägedesse.»



Paljud riigid ja ka näiteks EL on astunud ette ja pakkunud Taiwanile abi. Rohkem kui 60 on annetanud enam kui 68 miljonit Taiwani dollarit (umbes 22 miljonit krooni), lisaks on mitmelt poolt maailmast saadetud muid katastroofiohvritele hädavajalikke asju. Näiteks Singapur läkitas toitu ja ravimeid, Austraalia aga desinfitseerimisvahendeid.



Taiwani suurim opositsioonierakond Demokraatlik Progressiivne partei süüdistas president Ma Ying-jeoud aeglases reageerimises katastroofile. Ka möödunud nädalavahetusel katastroofipiirkondi külastanud riigipea tunnistas süüd. «Kui meie riigis midagi juhtub, olgu see hea või halb, olen ma selle eest täiesti vastutav,» vahendas tema sõnu uudistevõrk Reuters.



Taifuun Morakot


•    Tekkis 2. augustil ja hajus 11. augustil.


•    Selle all kannatasid Taiwan, Hiina, Filipiinid, Jaapan ja Korea. Kõige raskemalt sai kannatada Taiwan, mida taifuun tabas 8. augustil.


•    Tipphetkedel puhusid selle taifuuni tuuled 150–155-kilomeetrise tunnikiirusega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles