Kõrgõzstan hakkab kaaluma surmanuhtluse taastamist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elektritool.
Elektritool. Foto: Wikipedia.org

Kõrgõzstani julgeolekunõukogu hakkab kaaluma surmanuhtluse taastamist, teatas täna riigi meedia nõukogu juhtkonna nõupidamise otsusele viidates.

Surmanuhtluse osalise taastamise ettepaneku tegi riikliku julgeolekukomitee esimees Murat Sutalinov, kes kuulutas nõupidamisel, et «Kõrgõzstan ei peaks heitma pilke Läänele ega Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsioonile (OSCE), ning osade kuritegude eest oleks otstarbekas rakendada kõrgeimat karistusmäära».

Ta lisas, et «osadel juhtudel oleks hukkamisi parem täide viia avalikult, mis aitaks alandada kuritegevuse taset».

Julgeolekunõukogu sekretär Adahhan Madumarov toetas Sutalinovi seisukohti.

«Miks peaks ühiskond kogu elu ülal pidama inimesi, kes on selle vastu toime pannud hirmsaid kuritegusid?» küsis ta.

Madumarov osutas, et «isegi USAs, mida peetakse üheks demokraatliku riigi näiteks, eksisteerib kolme tüüpi surmanuhtlust».

Nõupidamise tulemuste põhjal otsustati jätkata surmanuhtluse taastamise arutelu julgeolekunõukogu alaliste liikmetega, seejärel edastada nõukogu seisukoht president Kurmanbek Bakijevile.

Kõrgõzstan loobus surmanuhtlusest 2007. aasta juunikuus. Enne seda, alates 1998. aastast kehtis riigis surmanuhtluse moratoorium.

Kõrgõzstani põhiseaduses ei ole sellist mõistet nagu «surmanuhtlus».

Käesoleva aasta algul toetas surmanuhtluse juurde naasmist parlamendis sõna võtnud siseminister, kes tegi ettepaneku vastavate muudatuste tegemiseks põhiseadusesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles