USA ja Venezuela vahel puhkes diplomaatiline kriis

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venezuela president Nicolas Maduro lehvitab riigilipuga pealinnas Caracases.
Venezuela president Nicolas Maduro lehvitab riigilipuga pealinnas Caracases. Foto: SCANPIX

Venezuela saatis riigist välja kolm USA diplomaati, süüdistades Ühendriike majanduse saboteerimises ja intriigide punumises parempoolse opositsiooniga.

Venezuela andis esmaspäeval ameeriklastele riigist lahkumiseks aega 48 tundi, vahendas AFP.

Ameeriklased tegi vastukäigu, saates välja kolm Venezuela diplomaati, kelle seas on Washingtoni saatkonna asjur ja teine sekretär ning Houstoni konsulaadi konsul. Ka neil on USAst lahkumiseks aega kaks ööpäeva.

USA välisministeeriumi teatel tekitab Venezuela otsus saata ameeriklastest diplomaadid «alusetute süüdistuste põhjal» välja kahju mõlemale riigile.

Venezuela nimetas USA otsust õigustamatuks, kuna nende diplomaadid pole kohtunud president Barack Obamat vastustavate inimestega. Vasakpoolne president Nicolas Maduro on süüdistanud ameeriklasi ka varem tema vastu intrigeerimises.

Ühendriigid ja Venezuela on poliitilises mõttes teineteise kõri kallal, kuid samas on tegemist ühelt poolt nafta agara tarnija ning teiselt poolt selle innuka ostjaga. Kummagi riigi pealinnas pole teise riigi suursaadikut alates 2010. aastast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles