Saksa kohus ei andnud poolakale õigust rääkida tütardega emakeelt

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: TopFoto / SCANPIX

Poola mees Wojciech Pomorski

, kellele Saksa kohus ei andnud õigust rääkida oma lastega poola keeles, kavatseb otsuse edasi kaevata, kirjutab ajaleht Budapest Times.

Praeguseks 39-aastane Pomorski oli abielus sakslannaga, kellest ta aga lahutas. Laste hooldusõiguse vaidluse käigus otsustati, et see jääb emale ning isa võib neid vaid ametniku järelevalve all vaatamas käia. Samas leidis Hamburgi noorsooamet 2003. aastal, et pedagoogilistel põhjustel ei tohi Pomorski tütardega poola keeles rääkida, sest alati ei pruugi poola keelt oskavat ametnikku tööl olla.

Kuigi Pomorski valdab ise vabalt saksa keelt, keeldus ta kohtumistel seda rääkimast. Mehe sõnul suudab ta end kõige paremini väljendada siiski poola keeles. Ta süüdistas noorsooametit Poola-vastastuses ja selles, et need ei suuda austada tema kultuurilist identiteeti ning kaebas nad kohtusse. Kohus aga lükkas tema kaebuse tagasi, leides, et seaduserikkumine polnud piisavalt tõsine.

Pomorski tütred, 12-aastane Justyna ja 9-aastane Iwona-Polonia, elavad praegu Viinis. Nad pole isa näinud neli aastat ega valda enam poola keelt. 

Poola ajakirjandus reageeris juhtumile vihaselt. Uudisteajakiri Wprost päris oma artiklis, kuidas tunneksid end Sileesia sakslased, kui Poola riik keelaks neil lastega emakeele rääkimise.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles