Briti salateenistus hoiatab hiinlaste kingituste eest

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koos mälupulkadega võib kaduma minna või valedesse kätesse sattuda palju tundlikku infot. Pildil hoiab Hispaana majandusminister Pedro Solbes mälupulka, millele on salvestatud riigi 2008. aasta eelarve.
Koos mälupulkadega võib kaduma minna või valedesse kätesse sattuda palju tundlikku infot. Pildil hoiab Hispaana majandusminister Pedro Solbes mälupulka, millele on salvestatud riigi 2008. aasta eelarve. Foto: Reuters / Scanpix

Briti vastuluureteenistus MI5 hoiatab ettevõtjaid ja tippjuhte lahkete kingituste vastuvõtmisega Hiina luure võrku sattumise eest.



MI5 süüdistab meediasse lekkinud raportis Hiina luuret arvutitesse sissemurdmistes ja ärisaladuste väljapressimises liimile läinud ohvritelt, kirjutab Sunday Times

Hiina sõjaväe ja avaliku julgeoleku agendid on dokumendi kohaselt lähenenud Briti ärimeestele kaubandusmessidel ja laatadel, pakkudes neile «kingitusi» või «ülevoolavat külalislahkust».

Kingitusteks on sageli kaamerad või mälupulgad, millest hilisema kontrolli käigus leitakse näiteks trooja viiruseid, et ohvri arvutitele ligipääsu saada.

MI5 hinnangul on selliste meetodite ja laialdase elektroonilise häkkimisega tegelevast Hiinast kujunenud üks tõsisemaid luureohte. See pingestab tõenäoliselt Londoni niigi keerulisi suhteid Pekingiga veelgi.

Lekkinud raportis kirjeldatakse, kuidas hiinlased on rünnanud Briti kaitse-, energia-, side- ja tootmisettevõtteid kooskõlastatud küberkampaaniatega.

Samuti süüdistatakse neid suhtekorraldusfirmade ja rahvusvaheliste advokaadibüroode arvutivõrkudesse ja e-postikontodele tungimises.

Ka seks ei jää luurearsenalist välja. Hiina on varemgi üritanud Briti poliitikuid altpood vööd kinni nabida ning MI5 andmetel on see praktika levimas ka kommertsluuresse. Näiteks üritavat salaagendid luua «pikaajalisi suhteid» võtmetähtsusega kompaniide töötajatega.

Seksuaalsuhteid saab hiljem kasutada ära ka väljapressimiseks ning seetõttu hoiatatakse sageli Hiinas käivaid ärimehi sealsete suurlinnade hotellide eest, mille toad võivad olla jälgimisseadmeid täis.

Hiina kommunistlikud võimud on varem korduvalt lükanud tagasi lääneriikide süüdistusi spionaažis. MI5 on aga selle ohu eest hoiatanud juba mitu aastat, kurtes samas, et hiinlaste aktiivsuse pärast tuleb töötajaid ära võtta näiteks terrorivastaselt töölt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles