Google'i ründajate jäljed viivad Hiina koolidesse

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiinlane otsimas internetist infot.
Hiinlane otsimas internetist infot. Foto: Reuters / Scanpix

USA meedia andmetel lähtusid hiljutised küberrünnakud Google'i ja kümnete teiste ettevõtete vastu arvutitest kahes Hiina koolis, millest üks on seotud ka rahvavabariigi sõjaväega.



The New York Times kirjutas täna, et häkkerite jäljed viivad Shanghai Jiaotongi ülikooli ja Lanxiangi ametikooli, mis loodi sõjaväe toel ja kus koolitatakse sellele ka informaatikuid, vahendas AFP uudisteagentuur.

Google ähvardas kuu aega tagasi, kui selle süsteeme ja elektronpostikliente tabasid hästi orkestreeritud küberrünnakud, lõpetada allumise Hiina internetitsensuuri reeglitele. Kompromissi saavutamiseks peetavate kõneluste ajal on otsingumootorite filtreerimist siiski seadusekuulekalt jätkatud.

Esimest korda märgati rünnakuid firma teatel detsembris, kuid anonüümseks jäänud allikate sõnul võis see tegevus alata juba mullu aprillis. Lisaks majandussaladustele ja süsteemikoodidele on häkkerid huvi tundnud ka Hiina inimõiguslaste sidepidamise vastu. Google teeb uurimise käigus koostööd ka USA eriteenistustega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles