Soome lihtsustab HIV-testi saamist

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vereproovid.
Vereproovid. Foto: AP/Scanpix

Peagi jõuab Soome arstide lauale Soome Riikliku Tervishoiu ja Hoolekande Instituudi (THLi) uus juhis selle kohta, kuidas kohelda patsiente, kes kahtlustavad nakatumist HI-viirusesse, kirjutab uudistevõrk YLE. Selle eesmärgiks on julgustada inimesi end rohkem testima.

 

Praegu kasutusel olev THLi juhis pärineb 1990ndatest. Uute reeglite kohaselt ei pea aidsitesti tegemiseks saama enam arsti nõusolekut. THLi andmeil on ette tulnud mitmeid juhtumeid, kus arst ei andnud HIV testimiseks saatekirja patsiendile, kes seda soovis. «Juhist uuendati osaliselt just sellise tagasiside tõttu,» rääkis THLi HIV-uurija Kirsi Liitsola.

«Kui patsient muretseb HIV pärast, on test probleemile ainus lahendus,» ütles Tampere suguhaiguste kliiniku õde Marjaana Heinonen YLE-le. «Ehk on tabud ja arstide suhtumine põhjuseks, mis mõned inimesed pole testi teinud.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles