Kohus vaeb Stasi heaks töötanud soomlaste nimekirja avalikustamist

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stasi toimikud.
Stasi toimikud. Foto: AFP/SCANPIX

Soome kõrgemas administratiivkohtus algasid täna kuulamised küsimuses, kas salastatud nimekiri, kus seisavad 18 väidetavalt Ida-Saksa salapolitsei Stasiga sidemetes olnud soomlase nimed, tuleks avalikustada. Soome kaitsepolitsei Supo seda ei soovi, teatab uudistevõrk YLE.

Tiitineni toimikuna tuntud nimekiri jõudis Soome kaitsepolitseisse 1990. aastal Lääne-Saksamaa kaudu. Toimik sai nime toonase Supo juhi Seppo Tiitineni järgi.

1990. aastal otsustasid Tiitinen ja toonane Soome president Mauno Koivisto, et nimekiri ei anna alust järeluurimisteks, ning toimik lukustati Supo arhiivi. Üks põhjuseid, miks juurdlust ei alustatud, oli see, et dokument koosnes ainult nimedest ega maininud täpsemaid detaile seal mainitud inimeste kohta.

2008. aasta suvel otsustas madalama astme kohus, et nimekirja tuleks näidata ajakirjanikule, kes seda nõudis. Toonase otsuse kohaselt ei kahjusta see Soome rahvusvahelisi suhteid, küll aga oleks väärtuslik materjal rahva lähiajaloo seisukohast. Lisaks märkis kohus, et materjali Supole andnud isik ei nõudnud selle saladuseks jätmist.

Supo kaebas otsuse edasi ja eile hakkaski asja arutama kõrgem administratiivkohus. Supo asedirektor Petri Knape kordas seal varasemaid argumente selle kohta, miks on nende organisatsioon nimekirja avalikustamise vastu. Knape sõnul kahjustaks see nende sidemeid välismaiste luureteenistustega ning et nimekiri põhineb kinnitamata süüdistustel, oleks see ebaõiglane neis mainitud inimeste privaatsusesse tungimine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles