Poola soovib Vene uurijatelt surmalennuki pardasalvesteid

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Smolenskis alla kukkunud Poola õhujõudude Tupolev Tu-154 rusud.
Smolenskis alla kukkunud Poola õhujõudude Tupolev Tu-154 rusud. Foto: Reuters / Scanpix

Poola sõjaväeprokuratuuri uurijad soovivad tutvuda Vene uurijate käsutuses olevate pardasalvestitega, et selgitada välja üle-eelmisel laupäeval aset leidnud katastroofi põhjused.


Vene ja Poola võimude uurimiskomitee peab välja selgitama, miks kukkus Poola presidendi Lech Kaczyński lennuk TU-154 10. aprillil Venemaal Smolenski lennuvälja lähistel tihedas udus alla, kui riigipea ja veel kümned Poola kõrged poliitikud, riigiametnikud, sõjaväelased olid teel Katõni veresauna mälestustseremooniale.

Poola raadio kodulehekülje teatel kavatsevad poola uurijad praegu Moskvas sealsete uurijate käsutuses olevates pardasalvestites jäädvustatud sõnavahetused sünkroniseerida lennuparameetritega. Nii loodavad uurijad määrata kindlaks õnnetuse ja sellele eelnenud sündmuste täpse aja, kinnitas uurimiskomisjoni liige, Poola sõjaväeprokurör Zbiegniew Rzepa.

Tema sõnul sisaldab helisalvestis kogu maailma šokeerinud lennu viimast 30 minutit ning väidetavalt on seal kuulda ka reisijate karjeid ning pilootide dramaatilist sõnavahetust.

Poola raadio teatel pole Vene uurijad pardasalvesteid veel täielikult dekodeerinud ning praegu üritavad nad identifitseerida hääle omanikke. Kui neil see ei õnnestu, pöörduvad nad ilmselt pilootide kolleegide poole, et nende hääl kindlaks määrata.

Ehkki on spekuleeritud, et Kaczyński või keegi teine kõrge ametiisik võis anda pilootidele korralduse hoolimata rasketest ilmaoludest Smolenskis maanduda, pole see uurimiskomisjoni sõnul kinnitust leidnud.

«See pole veel selge, sest häälte identifitseerimine on väga keeruline ja nõuab aega,» kinnitas Rzepa.

Täna avaldab Poola peaprokurör Andrzej Seremet lennukatastroofi toimumispaigalt kogutud materjali, pealtnägijate tunnistuste ja ohvrite lahkamise põhjal koostatud uurimise tulemused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles