India kohus mõistis pakistanlase süüdi terrorirünnaku korraldamises

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pakistani kodanik Mohammad Ajmal Amir Qasab avas Mumbai Chhatrapati Shivaji raudteejaamas automaaditule ja viskas reisijate pihta käsigranaate.
Pakistani kodanik Mohammad Ajmal Amir Qasab avas Mumbai Chhatrapati Shivaji raudteejaamas automaaditule ja viskas reisijate pihta käsigranaate. Foto: SCANPIX

India kohus mõistis ülemöödunud aasta novembris India linnas Mumbais toimunud verise terroriamoki ainsa ellujäänud läbiviija süüdi.


Kohus leidis, et 86 süüasjas süüdistatav Pakistani kodanik Mohammad Ajmal Amir Qasab vastutab mitme mõrva ja keelatud relvade omamise eest ning mõistis mehe süüdi ka sõja pidamises India vastu. Ka mõistis Mumbai kohus õigeks kaks indialast, Fahim Ansari ja Sabahuddin Ahmedi, keda süüdistati Pakistanis illegaalselt tegutseva äärmusrühmituse Lashkar-e-Taiba võitlejate abistamises, vahendas BBC.

Kohus hakkab Qasabi karistust arutama homme, kuid 22-aastast kohtualust võib oodata ees surmanuhtlus, mida nõuab ka prokuratuur. India siseministri sõnul saadab süüdimõistev otsus Pakistanile selge sõnumi, et Islamabad ei tohi terrorismi Indiasse eksportida.

Qasab oli üks kümnest Lashkar-e-Taiba relvastatud võitlejast, kes tunamullu novembris saabus Pakistanist üle mere Mumbaisse ning suundus linna peale, kus rünnati kolme päeva jooksul kaht luksushotelli, rongijaama ja juudikeskust.

Terrorirünnakutes hukkus 165 inimest ja üheksa rünnaku korraldajat ning see muutis eriti pingeliseks kahe kõrvuti paikeneva tuumariigi suhted. Kardeti isegi sõja puhkemist, sest mõlemad riigid koondasid ühisele piirile vägesid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles