Obama kutsus kongressi uut eelarvet heaks kiitma

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Barack Obama.
Barack Obama. Foto: SCANPIX

USA president Barack Obama kutsus täna kongressi vabariiklasi ja demokraate föderaalvalitsuse uut eelarvet heaks kiitma, soovitades teha lõpu «toodetud kriisidele ja ise endale löödud haavadele».

Obama tunnistas iganädalases raadiopöördumises, et viimasel ajal on inimesed kuulnud Washingtonist vaid «segast fokusseerimata müra, millel pole mingit pistmist asjadega, millest te hoolite».

«Seepärast tahan täna sellest mürast läbi murda ja rääkida lihtsate sõnadega sellest, mida tuleks edasi teha,» ütles riigipea. «Kõigepealt tuleb teha lõpp sellele, mis on viimastel aastatel õõnestanud meie majandust rohkem kui miski muu - pidevale toodetud kriiside ja ise endale löödud haavade tsüklile,» lisas Obama.

USA kongress lõpetas oktoobri keskel föderaalasutuste 16-päevase tööseisaku ja andis loa kergitada valitsuse võlalage. Kongressi heakskiidu saanud seadus võimaldab jätkata valitsusel tööd ajutise eelarvega kuni 15. jaanuarini ja tõsta võlalage 7. veebruarini. Kui 15. jaanuariks uut kokkulepet ei saavutata, jõustuvad automaatselt uued kärpemeetmed.

Obama ütles raadiopöördumises, et kongress peaks võtma vastu eelarve, «mis kärbiks asju, mida me ei vaja ning sulgeks kulukad maksuaugud, mis ei aita luua töökohti, et vabaneksid ressursid abinõudele, mis aitavad tõepoolest kaasa töökohtade loomisele ja majanduskasvule».

President lisas, et rahandusministeeriumi andmetel on alates tema ametisseastumisest USA eelarvepuudujääk kahanenud enam kui poole võrra.

USA rahandusministeerium teatas kolmapäeval, et riigi 2013. rahandusaasta eelarvepuudujääk oli 4,1 protsenti sisemajanduse koguproduktist. 2009. aastal ulatus eelarvepuudujääk üle kümne protsendi ning oli 2012. aastal 7,0 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles