Füle: EL ei loobu nõudmisest vabastada Tõmošenko

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Julia Tõmošenko vabastamist nõudev meeleavaldaja eile Kiievis.
Julia Tõmošenko vabastamist nõudev meeleavaldaja eile Kiievis. Foto: EPA

Euroopa Liit ei kavatse Ukrainat blokiga assotsiatsioonilepet sõlmima meelitamiseks loobuda nõudmisest, et Ukraina ekspeaministrile Julia Tõmošenkole antaks luba saada välismaal ravi, ütles Euroopa Komisjoni laienemisvolinik Štefan Füle täna.


«Mis puutub EL-i, siis me oleme selgelt mõista andnud, et üks assotsiatsioonileppe sõlmimise tingimusi on valikulise õigusemõistmise probleemi lahendamine,» ütles Füle enne täna Vilniuses algavat EL-i idapartnerluse tippkohtumist Interfaxile.

Volinik vastas küsimusele, kas EL on valmis ilmutama paindlikkust, muuhulgas Tõmošenko küsimuses, selleks, et sõlmida Ukrainaga assotsiatsioonilepe.

Füle sõnul on selleks vajalik Ukraina juhtkonna poliitiline tahe ning otsustavad meetmed ja käegakatsutavad edusammud EL-i 2012. aasta detsembris esitatud tingimuste täitmiseks.

Ukraina valitsus teatas läinud nädalal, et peatab ettevalmistused assotsiatsioonileppe sõlmimiseks EL-iga. Ukraina valitsus põhjendas seda läänesuunalise lõimumise võimalike mõjudega Ukraina-Vene kaubandusele ja vajadusega taastada kaotatud kaubanduse maht Venemaaga.

Ukraina president Viktor Janukovõtš ütles teisipäeval, et Kiiev on valmis EL-iga assotsiatsioonilepet sõlmima paremate tingimuste korral. Presidendi sõnul pakkus EL Ukrainale 2010. aastal 610 miljonit eurot tehnilise abina, kuid nõudis selle tingimusena leppe sõlmimist Rahvusvahelise Valuutafondiga (IMF).

«Kolm aastat järjest näidati meile seda kompvekki kaunis pakendis, ent öeldi, et saate selle, kui allkirjastate lepingu IMF-iga. Ma ei taha jämedalt öelda, kuid meid ei ole vaja niimoodi alandada. Me oleme tõsine, Euroopa riik,» ütles Janukovõtš.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles