Ukraina opositsioon lükkas Janukovõtši dialoogi-pakkumise tagasi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvuslikke riideid kandev ukrainlanna vaatab pealt märulimiilitsate ja meeleavaldajate vastasseisu Kiievis Iseseisvuse väljakul.
Rahvuslikke riideid kandev ukrainlanna vaatab pealt märulimiilitsate ja meeleavaldajate vastasseisu Kiievis Iseseisvuse väljakul. Foto: SCANPIX

Ukraina opositsiooniliidrid lükkasid kolmapäeval tagasi president Viktor Janukovõtši pakkumise pidada kõnelusi, öeldes, et ei istu koos temaga läbirääkimiste laua taha enne, kui ta tagandab valitsuse ning kõik vahistatud meeleavaldajad vabastatakse.

Dialoogi tagasilükkamine peegeldab opositsiooni kasvavat kindlameelsust.

Janukovõtš lubas kolmapäeval rahumeelsete meeleavaldajate vastu jõudu mitte kasutada ning kutsus järjekordselt kümnete vigastatutega päädinud kokkupõrgete järel opositsiooni üles kõnelustelaua taha istuma.

«Kompromissile jõudmise nimel kutsun opositsiooni üles mitte loobuma [kõnelustest], mitte astuma vastasseisude ja ultimaatumite rajale,» ütles Janukovõtš avalduses, lisades, et võimud «ei kasuta iialgi jõudu rahumeelsete meeleavalduste [mahasurumiseks]».

Janukovõtš kannustas poliitikuid ning usu- ja ühsikonnategelasi ühinema rahvusliku dialoogiga, kuid ei pakkunud välja konkreetset kuupäeva.

Opositsiooni reageering oli karmisõnaline.

«Ümarlaua asemel oleme saanud mahasurumise kumminuiadega. Võimud liiguvad tupikusse,» ütles opositsiooniliider Oleksandr Turtšõnov.

Endine siseminister ja praegune opositsioonijuht Juri Lutsenko ütles, et politsei taandumine näitab seda, et ainult mõned üksused on jäänud Janukovõtšile lojaalseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles