Moskvas tähistati Nõukogude vägede Afganistanist lahkumise aastapäeva

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Moskva Lomonossovi-nimelise riikliku ülikooli Aasia ja Aafrika Uuringute Instituudis tähistati laupäeval Nõukogude vägede Afganistanist lahkumise 25 aastapäeva.

Tseremoonial osalesid ülikooli lektorid ja tudengid, Afganistani sõja veteranid ning hukkunud sõjaväelaste lapsed ja lesed.

«Sõjalise kohuse auga täitnud Nõukogude sõdurite Afganistanist naasmisest on möödunud 25 aastat. Me peame täna oma kaasüliõpilasi meeles ühiselt sõjaväega,» ütles instituudi direktor Igor Abõlgazijev.

Direktori sõnul saadeti Afganistani kahe kursuse jagu idamaade keeli õppinud tudengeid, kes astusid seal Nõukogude sõjaväe teenistusse.

Abõlgazijev luges ette ka esimese asepeaministri Igor Šuvalovi tervituskirja. Direktor ütles, et Afganistani sõjas jättis elu 15 000 Nõukogude sõdurit ning viga sai üle 60 000, lisades, et sõjas etendasid suurt rolli ka instituudi vilistlased.

«Afganistanis tõlkidena tegutsenud vilistlaste roll oli tohutu. Meie vennad võitlesid kõigis rahututes piirkondades,» ütles erupolkovnik Nikolai Šubin tudengitele.

Moskva garnison kinkis instituudile aastapäeva puhul mälestustahvli. Kohalviibijad mälestasid sõjas hukkunuid leinaseisakuga ja asetasid tahvli mälestusesisele pärgi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles