Briti valitsus peab istungi Šotimaal

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
David Cameron.
David Cameron. Foto: SCANPIX

Briti peaminister David Cameron viib oma valitsuse esmaspäeval esmakordselt Šotimaale, et hoiatada iseseisvuse võimalike majanduslike tagajärgede eest, muu hulgas Põhjamere naftatööstusele.

Cameron ütles täna, et Briti «laiad õlad» toetavad investeeringuid tähtsasse naftasektorisse, mis annaks elulise tõuke Šoti kogukondade arengule mitmeks aastakümneks.

Põhjamere naftatulud on üks suurimatest teemadest enne 18. septembrile kavandatud rahvahääletust, mis otsustab, kas Šotimaa lõpetab oma 300 aastat kestnud liidu Inglismaaga.

Tegemist on alles kolmanda korraga ajaloos, kui Briti valitsus tuleb Šotimaale, ning see näitab muutust Cameroni toonis, kes on seni piirdunud vaid tõsiste hoiatustega iseseisvusega kaasnevate riskide eest.

Šoti iseseisvusmeelne esimene minister Alex Salmond aga korraldab samal ajal Šoti valitsuse istungi mitte kaugel kohast, kuhu Cameroni ministrid kogunevad.

«Ma viin valitsuse Šotimaale, kus me seletame, kuidas Ühendkuningriigi valitsus saaks suurendada Põhjamere naftast ja gaasist Briti majandusele saadavat kasu aastakümneteks, andes tugeva tõuke kohalikele kogukondadele ja perekondadele üle kogu Šotimaa,» ütles Cameron pühapäeval oma kantselei edastatud avalduses.

Downing Streeti teatel peab Briti valitsus istungi Šotimaa kirdeosas, kuid London ei täpsustanud veel, kus seda tehakse.

Briti valitsus on varem ainult kahel korral pidanud istungi Šotimaal - 2009. aastal Cameroni eelkäija Gordon Browni juhtimisel ning 1921. aastal David Lloyd George'i eesistumisel Invernessis.

Cameroni konservatiividel on Šoti parlamendis ainult üks liige.

Briti naftahiid BP hoiatas mõned nädalad tagasi, et Šotimaa iseseisvushääletus võib tekitada ebakindlust firma tootmistegevuses.

Arvamusuuringute tulemused näitavad, et enamik šotlasi eelistab Šotimaa jäämist Suurbritannia koosseisu, kuigi vahe iseseisvuse pooldajatega väheneb.

18. septembri rahvahääletusel küsitakse valijatelt: «Kas Šotimaa peaks olema iseseisev riik?». Šotimaal elab hinnanguliselt 5,3 miljonit inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles