Venemeelsed protestijad ründasid Donetskis julgeolekuteenistuse hoonet

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kremli-meelsed protestijad Donetskis.
Kremli-meelsed protestijad Donetskis. Foto: SCANPIX

Kremli-meelsed protestijad ründasid laupäeval Ukraina kaguosas asuvas Donetskis julgeolekuteenistuse (SBU) hoonet, nõudes oma «kuberneri» vabastamist ning õigust korraldada referendum Venemaaga ühinemiseks.

«Referendum, referendum,» skandeeris ligi 5000-pealine rahvahulk Donetski Lenini väljakul enne rongkäiku SBU peakorteri juurde.

Kaks noort meest rebisid hoone sissepääsu juures maha Ukraina lipu ning asendasid selle Vene trikolooriga, millele oli kirjutatud «Donetski Vabariik».

Rahvas nõudis venemeelse isehakanud «rahvakuberneri» Pavel Gubarevi vabastamist, kelle Ukraina uued võimud 6. märtsil separatismis süüdistatuna vahi alla võtsid.

«Rahvas on vihane miilitsa ja valitsuse tegevuse tõttu, kes suruvad maha meie meeleavaldajaid,» ütles end Gubarevi asetäitjaks nimetanud Robert Donia.

«Nad vabastasid Maidani meeleavaldajad, kuid peavad meie omi jätkuvalt kinni. Miks kehtivad seadused vaid nende puhul?» ütles ta AFP-le.

Protestijad andsid hoones viibivale julgeolekuülemale Gubarevi vabastamisega nõustumiseks aega viis minutit.

Kui nõudmine jäi vastuseta, tormasid mõned protestijad hoone esiuksest sisse, lõhuti ka SBU hoone klaastahvleid.

Mõned meeleavaldajad kutsusid märatsejaid oma tegevust lõpetama. Seejärel ilmus välja Donia, väites, et on sõlminud kokkuleppe Gubarevi vabastamiseks pühapäeval. «Kui nad teda homme ei vabasta, naaseme kaks korda suurema rahvahulgaga,» sõnas ta meeleavaldajatele.

Donetskis puhkesid neljapäeval kokkupõrked riigi ühtsuse toetajate ja venemeelsete vahel, tapeti üks Kiievi uute võimude pooldaja ja kannatada sai vähemalt 17 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles