Poola ekspeaminister eitab jätkuvalt salavangla olemasolu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Szczytno asula lähedal asuvad hooned, kus kinnipeetavaid väidetavalt piinati, kuuluvad Poola sõjaväele.
Szczytno asula lähedal asuvad hooned, kus kinnipeetavaid väidetavalt piinati, kuuluvad Poola sõjaväele. Foto: SCANPIX

Euroopa kõrgeima inimõiguskohtu eilne otsus mõista Poola süüdi USA Luure Keskagentuuri (CIA) salavangla lubamises oma territooriumil, on ebaõiglane, sest info ei vasta tõele, ütles Poola endine peaminister Leszek Miller.

Euroopa Inimõiguste Kohtu (ECHR) otsuse kohaselt toetas Poola teadlikult ka terrorismis kahtlustatud vangide ebaseaduslikku kinnipidamist ning piinamist. Samuti mõistis ECHR õigeks kaks Saudi Araabia ja palestiina päritolu isikut, keda aastatel 2002-2003 Poola territooriumil asunud vanglas kinni hoiti, kohustades Poolat maksma mõlemale kahjutasu. Poolal on õigus kohtu otsus edasi kaevata.

Aastatel 2002-2003 Poola valitsusust juhtinud vasakpoolne peaminister Leszek Miller eitas taas kord salavangla võõrustamist. «See on ebaõiglane, sest põhineb kuulujuttudel, spekulatsioonidel ja laimul,» väitis Miller eile. «Poola võimude esitatud materjalid lükati tagasi ning kohus neid ei kontrollinud.»

«See on ebamoraalne, sest kohus seadis mõrvarite ja terroristide õigused kõrgemale,» lisas endine valitsusjuht, kelle sõnul tehti otsuseid temale teadmata.

Väidetavalt asus kõnealune salavangla riigi kirdeosas Kiejkutys, Szczytno-Szymany lennuväljal maandusid CIA-le või Föderaalsele Juurdlusbüroole (FBI) kuulunud lennukid väidetavalt alates 2002. aastast kuni 2003. aastani. Kinnipidamisasutuse olemasolu on kinnitanud ka meediasse lekkinud CIA raport. Poola enda uurimine pole tulemuseni jõudnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles