Islamiriik hukkas pantvangi võetud briti humanitaartöötaja

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti humanitaartöötajast David Hainesist postitati internetti samasugune video nagu varasematest tapetud pantvangidest.
Briti humanitaartöötajast David Hainesist postitati internetti samasugune video nagu varasematest tapetud pantvangidest. Foto: /AP

Sunniitide äärmusrühmitus Islamiriik (IS) postitas eile internetti video pantvangistatud briti hukkamisest, edastas islamistide võrgutegevust jälgiv monitooringufirma SITE.

Pühasõdalaste sõnul tapeti humanitaartöötaja David Haines kättemaksuks Suurbritannia liitumise eest koalitsiooniga, mida USA moodustab Islamiriigi vastu.

IS avaldas ühtlasi internetis video, millel maskis mees Hainesi pea maha lõikab. Kaks ja pool minutit kestev filmilõik oli pealkirjastatud «Sõnum Ameerika liitlastele» ja seal süüdistatakse muu hulgas Suurbritannia peaministrit David Cameroni oma rahva vedamises verisesse sõtta, mida pole võimalik võita.

«Te astusite vabatahtlikult koalitsiooni Ühendriikidega Islamiriigi vastu nagu tegi ka teie eelkäija Tony Blair ehk järgides trendi Suurbritannia peaministrite seas, kel pole julgust ameeriklastele ei öelda,» märgiti islamistide pöördumises.

«See mees peab maksma selle eest, Cameron, et relvastasid kurdivõitlejaid Islamiriigi vastu,» ütleb videol maskis mees, kes paistab olevat sama, kes tappis ka kaks ameeriklasest pantvangi.

Ühtlasi lubati tappa ka teine briti pantvang.

Suurbritannia peaminister David Cameron nimetas humanitaartöötaja David Hainesi tapmist islamiäärmuslaste poolt põlastusväärseks ja koletuks teoks ning tõotas tema mõrtsukad õigusemõistmise ette tuua.

Haines rööviti eelmisel aastal Süürias, kus ta töötas prantslaste heategevusorganisatsioonile ACTED. Varem oli mees tegutsenud humanitaartöötajana Liibüas ja Lõuna-Sudaanis. Liibüa kodusõja ajal abistas ta vigaseks jäänud inimesi organisatsiooni Handicap International juhina.

Islamiriik (endine Iraagi ja Levanti Islamiriik) postitas augustis video ameeriklase James Foley hukkamisest pea mahalõikamise teel. Septembri alguses hukati samal viisil teine Ühendriikide ajakirjanik Steven Sotloff.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles