Hongkongi meeleavaldustel osalevad ka mandrihiinlased

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hongkongi demokraatiameelsed nõuavad juba üle kahe nädala linnale suuremat vabadust linnajuhtide valimisel.
Hongkongi demokraatiameelsed nõuavad juba üle kahe nädala linnale suuremat vabadust linnajuhtide valimisel. Foto: Sacnpix

Hongkongi demokraatiameelseid proteste on asunud toetama ka osa piirkonnas elavaid mandrihiinlasi, kelle suhted linna põlisasukatega on seni olnud pigem pinevad.

Hongkongi kolinud mandrihiinlasi süüdistatakse sageli linna ressursside ärakasutamises ja ülerahvastatusest tulenevate probleemide süvendamises.

Mujal Hiinas on Hongkongi demokraatiameelsetele protestidele reageeritud pigem natsionalismipuhangutega, väikesearvulised toetusavaldused on võimud kiiresti maha surunud.

Osa Hongkongis elavatest mandrihiinlastest lööb aga kahe nädala eest puhkenud meeleavaldustel aktiivselt kaasa.

«Mandri-Hiinas võidakse sind oma tõekspidamiste eest vangi panna,» ütles Guangdongi provintsist pärit 21-aastane sotsioloogiatudeng Li.

«Hongkongi meeleavaldustel osalemine ja demokraatiameelsete loosungite hüüdmine on vabastav kogemus,» lisas ta.

Li ei soovinud avaldada oma täisnime ja kannab meeleavaldustel osaledes maski, et mitte tekitada probleeme oma Guangdongis elavatele vanematele.

Hongkongi meeleavaldusi toetavate mandrihiinlaste täpset arvu on raske hinnata, kuid trend suurendab Pekingi hirmu Hongkongi demonstratsioonide võimaliku doominoefekti ja levimise ees Mandri-Hiinasse.

Hongkongi meeleavaldajad nõuavad õigust ise oma juhte valida. Praegu valib Hongkongi juhtkonna 1200-liikmeline Pekingi-meelne komitee.

Hiina on lubanud 2017. aastal Hongkongis rakendada süsteemi, mille kohaselt saab rahvas hääletada kandidaatide üle, kelle sõelub välja Peking.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles