Kaks Itaalia erakonda soovivad eurotsoonist lahkumist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhjaliiga esimees Matteo Salvini.
Põhjaliiga esimees Matteo Salvini. Foto: SCANPIX

Kaks Itaalia euroskeptilist erakonda teatasid eile rahva rahulolematust kajastavast plaanist riik eurotsoonist välja viia.

Põhjaliiga esimees Matteo Salvini - Itaalia poliitika paremtiiva tõusev täht - ütles ajakirjanikele: «Me tahame euroalast lahkuda.»

Ta lisas, et igatseb taga aegu, mil Itaalia kasutas liiri, ja kiiresti kasvavat inflatsiooni, mis näitas, et inimesed töötavad ja tarbivad.

Samal ajal tegi populistlik Viie Tähe Liikumine teatavaks kavatsuse avaldada laupäeval petitsioon, mis kutsub üles referendumile euro küsimuses, mida nimetatakse Saksamaa ja finantsoligarhide loodud valuutaks.

«Ühelt poolt juhib enamust Demokraatlik Partei, mida ei huvita ühisvaluutast põhjustatud ühiskondlik veresaun ja teisel pool on Salvini, kes kritiseerib eurot, aga ei tee midagi,» ütles Viie Tähe Liikumine.

Pidevalt ajakirjanduses esinev Salvini tahab kujundada oma piirkondlikust parteist immigrantide ja Euroopa Liidu vastast üleriigilist jõudu nagu Marine Le Peni Rahvusrinne Prantsusmaal.

Ta on ise tunnistanud end Le Peni fänniks ning püüab Põhjaliiga karmi mainet pehmendada ja valijaile vastuvõetavamaks muuta. Tema sammud järgivad kogu Euroopas maad võtnud populistlikku suundumust, mis on pöördunud Brüsseli ja majandussurutises eurotsooni vastu.

Populistide viha ELi vastu teeb murelikuks Viie Tähe Liikumise. «Küsimus ei ole selles, kas me peaksime eurotsoonist lahkuma, vaid et me peame tegema seda võimalikult ruttu,» ütles võidukalt alustanud, kuid viimasel ajal tagasilööke saanud liikumise juht Beppe Grillo.

Põhjaliiga juht on kuulutanud, et kui tema partei võimule tuleb, vaadatakse üle kõik ELi asutamislepped.

«Tänast Euroopat ei ole võimalik reformida, see tuleb purustada ja algusest peale uuesti üles ehitada,» sõnas ta.

Salvini erakond, mis võitis esimest korda Emilia Romagna maakonna valimistel ekspeaministri Silvio Berlusconi Forza Italiat, kavatseb laiendada tegevust ka Lõuna-Itaaliasse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles