Venemaa eitab sõja- ja reisilennuki kokkupõrke ohtu Rootsi kohal

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi õhujõudude JAS Gripen hävituslennukid.
Rootsi õhujõudude JAS Gripen hävituslennukid. Foto: SCANPIX

Vene kaitseministeerium lükkas pühapäeval tagasi Rootsi kaitsejõudude väite, et tema sõjalennuk sattus sel nädalal Rootsi õhuruumis reisilennukile ohtlikult lähedale.

Kaitseministeerium ei eitanud, et sõjalennuk viibis reedel nimetatud piirkonnas, kuid kinnitas, et see jäi reisilennuki lennukoridorist rohkem kui 70 kilomeetri kaugusele.

Rootsi päevaleht Dagens Nyheter kirjutas laupäeval, et reisilennuk oli Kopenhaageni Kastrupi lennuväljalt õhku tõusnud ja võtnud kursi Poola poole, kui sõjaline lennujuhtimiskeskus märkas piirkonnas n-ö nähtamatut lennukit, mille transponder oli välja lülitatud.

Lehe andmeil tegi välisriigi sõjalennuk Malmö ja Kopenhaageni piirkonnas ringe, mispeale saatis Rootsi lennukit tuvastama kolm hävitajat JAS. Oma hävitajad saatis lennukit tuvastama ka Taani. Mõne aja pärast lennuk lahkus ja sõjaväelased jätkasid selle liikumise jälgimist. Varsti sõjalennuk naasis.

Vene kaitseministeeriumi pressiesindaja Igor Konašenkov ütles uudisteagentuurile TASS, et Vene sõjalennuki viibimine Läänemere kohal rahvusvahelises õhuruumis reedel, 12. detsembril ei loonud tingimusi lennuintsidendiks.

«Kaugus Kopenhaagenist õhku tõusnud reisilennuki lennurajast oli üle 70 kilomeetri,» lisas ta.

Pressiesindaja kinnitas Rootsi kaitseministeeriumi andmeid, et Vene lennuk lendas väljalülitatud transponderiga ehk radaritele ja kommertslennukitele nähtamatuna.

Rootsi kaitseminister Peter Hultqvist nimetas Vene sõjalennukite «nähtamatuna» lendamist väga vastutustundetuks.

Konašenkov kommenteeris seda vastuväitega, et NATO riikide sõjalennukid lendavad samuti Vene piiri lähedal alati väljalülitatud transponderiga.

«See ei tähenda, et Venemaa õhuruumi kontrollimise vahendid neid ei avastaks,» märkis ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles