Prantsuse moslemite liidrid mõistavad terrorirünnaku hukka

Liisa Tagel
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsuse moslemite nõukogu (CFCM) president Dalil Boubakeur (jalutuskepiga) käis täna rünnakupaigas ohvritele austust avaldamas.
Prantsuse moslemite nõukogu (CFCM) president Dalil Boubakeur (jalutuskepiga) käis täna rünnakupaigas ohvritele austust avaldamas. Foto: SCANPIX

Prantsusmaa moslemite liidrid esinesid täna avaldusega, kus mõistsid teravalt hukka 12 inimese surmaga lõppenud rünnaku satiirilehe Charlie Hebdo toimetusele ning nimetasid seda rünnakuks pressivabaduse ja demokraatia vastu.

«See äärmiselt julm barbaarne tegu on ühtlasi rünnak demokraatia ja pressivabaduse vastu,» teatas Prantsuse moslemite nõukogu (CFCM). Nõukogu esindab Prantsusmaal elavat Euroopa suurimat moslemikogukonda, kuhu kuulub 3,5 kuni viis miljonit inimest.

Nõukogu manitses ühtlasi kõiki Prantsuse moslemeid rahu säilitama ning olema tähelepanelik võimalike ekstremistide manipulatsioonide suhtes. «Praeguses pinevas rahvusvahelises õhustikus, mida kütab üles end islami esindajaiks nimetavate terroristlike rühmituste hullus, kutsume üles Prantsusmaa ja demokraatlike väärtuste hindajaid provokatsioonidest hoiduma,» teatati avalduses.

Moslemikogukonnale pandi südamele, et ekstremistide manipulatsioonikatsetele tuleb visalt vastu panna.

Pariisi mošee juht ja CFCM-i president mufti Dalil Boubakeur lubas ühtlasi külastada rünnaku toimumispaika, et avaldada austust seal hukkunutele.

Rünnakud mõistis rangelt hukka ka üks teine Prantsusmaa moslemiorganisatsioon, millel on tihedad sidemed Moslemivennaskonnaga – Pranstsuamaa islamiorganisatsioonide liit (UIOF).

Prantsusmaa pearabi Haim Korsia rääkis uudisteagentuurile AFP, et praegu peab kogu riik näitama üles ühtsust ning kaitsma üheskoos vabadust, sealhulgas väljendusvabadust.

Prantsusmaal elab ka Euroopa suurim juudikogukond, kuhu kuulub 500 kuini 600 tuhat inimest.

Charlie Hebdo toimetust rünnanud inimesed hõikasid politsei andmetel, et nad on nüüd prohveti eest kätte maksnud. Prantsuse ajakirjaniku Martin Boudot filmitud videos on selgelt kuulda, kuidas kaks põgenevat ründajat hüüavad «Allahu Akbar» (Jumal on suur) ning satiirileht on silma torganud prohvet Muhamedist avaldatud karikatuuridega, mistap arvatakse, et tegemist võis olla islamistide rünnakuga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles