Meedia: kaks Briti endist välisministrit pakkusid oma teenuseid tuhandete naelte eest

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jack Straw (vasakul) ja Malcolm Rifkind
Jack Straw (vasakul) ja Malcolm Rifkind Foto: SCANPIX

Briti meedia teatel paljastus, et kaks Ühendkuningriigi endist välisministrit olid valmis oma kontakte ja oskusi müüma üsna suure summa eest.

Leiboristi Jack Strawd ja konservatiivi Malcolm Rifkindi filmiti salaja, kui nad pakkusid oma teenuseid tuhandete naelte eest, edastab BBC.

Poliitikuid filmiti dokumentaalfilmi «Politicians for Hire» jaoks. Dokumentaalfilmi tegijad esitlesid end kui ühe Hiina firma esindajaid.

Straw ja Rifkind ei teadnud, et tegemist oli väljamõeldud kommunikatsioonifirmaga PMR, mille taga olid telekanal Channel 4 ning väljaanne Daily Telegraph ajakirjanikud.  

Straw on Briti veteranpoliitik, kes oli Ühendkuningriigi välisminister 2001 – 2006. Rifkind oli 1990. aastatel nii kaitse- kui välisministri ametis.

Briti ajakirjanikud saatsid 12 rahvasaadikule küsimustiku, küsides kas nad sooviksid töötada konsultandina ühe Hiina firma heaks, mis tahab laieneda Euroopasse. 12 rahvasaadikust kuus jättis vastamata. Üks vastas, et tema teadmised, oskused ja kontaktid ei ole müüdavad. Ülejäänud olid ettevaatlikud.

Straw ja Rifkind aga haarasid kohe võimalusest kinni.

Straw teatas «Hiina firma» esindajat kehastanud ajakirjanikule, et ta kasutas oma mõjujõudu muutmaks Euroopa Liidu poolt kehtestatud reegleid, saades selle eest erafirmalt aastas 60 000 naela ning tavapäraselt küsib ta avaliku esinemise eest 5000 naela.

Rifkind aga teatas, et tal on kontakte maailma paljudes paikades ning ta suudab pääseda iga Briti suursaadiku jutule. Ka tema küsis oma teenuste eest suurt summat. 

Nii Straw kui Rifkindi jutuajamine filmiti salaja.

Poliitikud eitasid, et nad oleks oma teenuseid tuhandete naelte eest pakkunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles