Euroopa Komisjon ei kavatse sundida liikmesriikidele peale põgenikukvooti

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Migrandid teel migratsioonikeskusesse  Itaalias Lampedusa saarel.
Migrandid teel migratsioonikeskusesse Itaalias Lampedusa saarel. Foto: SCANPIX

Euroopa Komisjon teatas täna, et ei kavatse algatada senise põgenike vastuvõtmise korra muutmist Euroopa Liidus ega taotle immigrantide riikide vahel jaotamise kvootide kehtestamist.

«Esiteks peame vaatama, et olemasolevad (põgenike vastuvõtmise – BNS) instrumendid töötaksid ja liikmesriigid rakendaksid neid,» ütles Euroopa Komisjoni esimene asepresident Frans Timmermans Brüsselis pressikonverentsil. «Euroopa Liit ei näe praegu ette süsteemi muutmist,» kinnitas Timmermans.

Euroopa Komisjoni tähtsuselt teine liige tunnistas siiski, et teema võib tõusta tulevikus, kui praegune põgenike vastuvõtmise ja riikidesse paigutamise süsteem on täielikult tööle rakendatud. Samas meenutas Timmermans, et võimaliku põgenike võrdsema jaotamise algatus peab tulema liikmesriikidelt endil.

Euroopa Liidus praegu kehtiva Dublini konventsiooni kohaselt vastutab põgenikele antava varjupaiga eest riik, mille kaudu pagulased Euroopa Liitu sisenesid ning teiste riikide kaudu saabunud põgenike vastuvõtmine saab toimuda ainult vabatahtlikul alusel.

Seni on proportsionaalselt kõige suuremad varjupaiga pakkujad Euroopa Liidus Rootsi ja Saksamaa.  Siiski on rohkem varjupaika pakkuvate riikide seas kasvanud rahuolematus ning soov põgenikke võrdsemalt Euroopa Liidu liikmesriikide vahel jaotada.

Euroopa Komisjoni volinikud pidasid täna migratsiooniteemalise arutelu, mille järel anti teada, et komisjon avaldab Euroopa Liidu immigratsioonistrateegia algatuse varasema juuli asemel juba mai keskel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles