USA nimetas Nīmrūdi hävitustööd mõistetamatuks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
UNESCO sai Islamiriigi hävitustöö tõttu Mosulis vihaseks.
UNESCO sai Islamiriigi hävitustöö tõttu Mosulis vihaseks. Foto: SCANPIX

Valge Maja nimetas reedel äärmusrühmituse Islamiriik (IS) hävitustööd ajaloolises Nīmrūdi linnas mõistetamatuks.

«Sügava kurbusega kuulsime uudiseid mõistetamatust ajaloo- ja kultuuriväärtuste hävitamisest, sealhulgas viimastest rünnakutest Nīmrūdis,» kirjutati avalduses.

Kogu maailmas avaldati reedel muret pühasõdalaste hävitustöö pärast Iraagis iidses Assüüria linnas Nīmrūdis, mida ÜRO on nimetanud sõjakuriteoks.

Veebruaris Mosuli muuseumi laastanud ja selle raamatukogu põlema pannud IS tegi neljapäeval maatasa Nīmrūdi varemed, teatas turismi- ja muististeministeerium.

Muinsuskaitseametnikud rääkisid, et islamistid tõid eelmisel nädalal veokid Mosulist 30 kilomeetrit kagus Tigrise kaldal asuvasse Nīmrūdi. «Me ei tea veel, kui ulatuslikult see on hävitatud,» ütles üks ametnik.

ÜRO haridus-, teadus- ja kultuuriorganisatsiooni (UNESCO) juht Irina Bokova mõistis Nīmrūdi hävitustöö karmilt hukka.

«Me ei saa vaikida. Kultuurimälestiste sihipärane hävitamine on sõjakuritegu ning kutsun kõiki piirkonna poliitilisi ja usulisi juhte üles seisma vastu sellele uuele barbaarsusele,» ütles ta.

Nīmrūd on järjekordne ohver džihadistide süstemaatilisena näivas hävitustöös Iraagi kultuuripärandi kallal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles