Venemaa peatab osaluse CFE konsultatiivgrupis

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teise maailmasõja aegne raketisüsteem «Katjuuša» Punasel väljakul. Pilt on illustratiivne.
Teise maailmasõja aegne raketisüsteem «Katjuuša» Punasel väljakul. Pilt on illustratiivne. Foto: SCANPIX

Venemaa peatab kolmapäevast alates osavõtu Euroopa tavarelvastuse piiramise (CFE)  lepingu ühise konsultatiivgrupi (JCG) koosolekutest, ütles Viini julgeoleku- ja relvastuskontrolli kõneluste Vene delegatsiooni juht Aleksander Mazur.

«Venemaa otsustas peatada alates 2015. aasta 11. märtsist osalemise JCG istungitel. Sellega on Venemaa poolt 2007. aastal välja kuulutatud CFE leping täielikult peatatud,» ütleb Mazur neljapäeval Vene välisministeeriumi kodulehel.

«See samm ei tähenda, et Venemaa keelduks edasisest dialoogist Euroopa tavarelvastuse kontrolli üle, kui partnerid on selleks küpsed. Me oleme endiselt valmis töötama ühiselt uue tavarelvastuskontrolli režiimi kallal, mis vastaks nii Venemaa kui teiste Euroopa riikide huvidele.»

Edaspidi esindab Venemaa huve JCG istungitel Valgevene.

Mazuri sõnul on Venemaa näinud aastaid vaeva, et relvastuskontrolli režiimi säilitada, pakkunud välja uuenduse ja selle ratifitseerinud.

«Kahjuks eelistasid NATO riigid allianssi laiendades CFE lepingust mööda minna ning kasutasid väljamõeldud ettekäändeid, et takistada uuendatud lepet jõustumast. See viis vältimatu tagajärjeni: CFE lepingu peatamisele Vene Föderatsiooni poolt 2007. aastal.»

Mazur ütles, et toona otsustati mitme CFE liikme palvel jätkata tööd JCG-s. «Me lootsime, et seda platvormi on võimalik kasutada uue tavarelvastuskontrolli režiimi väljatöötamiseks.»

«Paraku see lootus ei täitnud,» sõnas ta, öeldes, et NATO riikide survel peatati dialoog 2011. aastal ega ole tänini jätkunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles